Abortforbud innført i flere stater:

Abort-rush: - Skikkelig skummelt

Millioner av amerikanere har allerede mistet retten til fri abort i sine egne delstater. I løpet av de neste ukene kan det ramme over halvparten av USAs befolkning. I delstaten Mississippi strømmer kvinner til delstatens eneste gjenværende abortklinikk.

MØTT AV DEMONSTRANTER: Abortklinikken Pink House i Jackson er den eneste gjenværende abortklinikken i delstaten Mississippi. Kvinner strømmer nå hit før også denne må stenge. Disse blir møtt av demonstranter. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB
MØTT AV DEMONSTRANTER: Abortklinikken Pink House i Jackson er den eneste gjenværende abortklinikken i delstaten Mississippi. Kvinner strømmer nå hit før også denne må stenge. Disse blir møtt av demonstranter. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ni amerikanske delstater har allerede implementert lover som forbyr fri abort, helt eller delvis.

Fredag kom den ventede nyheten om at amerikansk høyesterett fjerner den føderale retten til abort, og dermed setter til side Roe vs. Wade-kjennelsen fra 1973.

Avgjørelsen har ført til både jubel og tårer. Tidligere president Donald Trump, som utnevnte tre av de konservative dommerne i høyesterett, hyller avgjørelsen. President Joe Biden, på sin side, mener avgjørelsen setter kvinnes helse og rettigheter i fare.

Nå står altså delstatene fritt til å innføre egne lover. Det har også flere allerede forberedt seg på.

Strømmer til

I delstaten Mississippi har det ventede forbudet ennå ikke trådt i kraft. Lørdag strømmet kvinner til den eneste gjenværende abortklinikken i delstaten, Pink House, i byen Jackson.

Sky News skriver at parkeringsplassen utenfor klinikken lørdag var et «intenst sted å være».

Bilene som ankom klinikken ble møtt av abortmotstandere, som ropte tilrop om at «barna ikke burde drepes».

Også kvinnesaksaktivister hadde møtt opp.

- Kvinner kommer til å dø. Jeg sier ikke dette bare for å være dramatisk. Det er skikkelig skummelt, sier Pattie D'Arcy til Sky News.

7,2 millioner rammet allerede

Totalt 26 stater, mer enn halvparten av USAs 50 stater, har allerede lovverk som indikerer at de har som intensjon å forby abort helt eller delvis.

Allerede lørdag var abortforbudet et faktum i ni delstater. Det rammer til sammen 7,2 millioner kvinner i reproduktiv alder, viser en oversikt laget av New York Times.

Tre av disse statene, Kentucky, Louisiana og South Dakota, hadde såkalte «triggerlover» liggende klare. Disse lovene trådte i kraft automatisk etter den ferske høyesterettskjennelsen.

USA: President Joe Biden forakter abortforbudet som gikk igjennom i høyesterett 24. juni. Video: Reuters Vis mer

Ytterligere ti med triggerlover

Ti andre delstater har liknende triggerlover liggende, skriver CNN. Her vil lovene innføres etter en viss tid, eller ved at lokale myndigheter tar offisielle steg for å innføre dem.

Dette inkluderer stater som Arkansas, Mississippi, Idaho, Oklahoma, North Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Wyoming og Missouri.

Tre av disse statene, Utah, Arkansas og Oklahoma, har allerede gjort de nødvendige grepene for å innføre lovene, og lørdag var abort forbudt også her.

«Sovende» abortforbud

I Texas vil triggerloven innføres 30 dager etter høyesterettsavgjørelsen.

I tillegg har en rekke stater hatt «sovende» abortforbud, lover som aldri ble fjernet etter 1973-avgjørelsen. Disse lovene har dermed ikke vært håndhevet de siste fem tiåra, men dette kan nå endre seg.

Disse statene inkluderer Michigan, Wisconsin and West Virginia.

Wisconsin har nå tatt i bruk dette lovverket, ifølge New York Times.

Andre stater har allerede innført restriktive abortlover, som forbyr abort etter et visst antall uker. Dette er stater som Alabama, Georgia, Iowa, Ohio og South Carolina.

Store demonstrasjoner

Fredag og lørdag har det vært store demonstrasjoner i flere byer, og utenfor amerikansk høyesterett i Washington D.C.

Flere målinger tyder også på at rettens avgjørelse er i utakt med folkeopinionen.

Målinger NORC Center for Public Affairs Research regelmessig utfører for nyhetsbyrået AP, viser at bare en av ti spurte ønsker et forbud mot abort. Flertallet ønsker at abort skal være lovlig under de fleste omstendigheter, selv om mange mener at det bør være restriksjoner for når seinaborter kan utføres.

I 2020 ble det gjennomført over 930.000 aborter i USA. Det tilsvarer 14,4 aborter per 1.000 kvinner i fruktbar alder, noe som er på nivå med andre industrialiserte land. De siste 30 åra har aborttallene i USA jevnt gått nedover, ifølge Guttmacher Institute.

Nesten halvparten av kvinnene som ønsker å ta abort i USA, lever under fattigdomsgrensa. Svarte og latinamerikanske kvinner er overrepresentert som andel av befolkningen – med henholdsvis 29 og 25 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer