Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Abortavtalen er uetisk og udemokratisk

Gynekolog og overlege støtter opprøret mot Erna Solberg.

OPPRØR MOT ABORTAVTALE: Den lokale motstanden mot Erna Solberg og regjeringens avtale med KrF om å gi fastleger reservasjonsrett ved henvisning til abort, øker stadig i styrke. Nå får motstanderne støtte fra faglig hold. Her fra NHO-konferansen tidligere i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OPPRØR MOT ABORTAVTALE: Den lokale motstanden mot Erna Solberg og regjeringens avtale med KrF om å gi fastleger reservasjonsrett ved henvisning til abort, øker stadig i styrke. Nå får motstanderne støtte fra faglig hold. Her fra NHO-konferansen tidligere i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abortavtalen Høyre og Frp har inngått med KrF får stadig mer motstand lokalt. I flere av landets største byer trosser nå både Høyre-lag og kommunestyrer landets regjering.

Opprør mot Erna I Trondheim går Høyres bystyregruppe, sammen med et flertall i byen, inn for å stoppe reservasjonsretten Erna Solberg og regjeringen har framforhandlet med KrF.

- Et solid flertall hos oss i Høyre kommer til å gå imot reservasjonsrett i Trondheim, sier Yngve Brox til Dagbladet i dag.

Dagsavisen kunne i går melde at hele 18 av Høyres ordførere sier nei. I dag har VG snakket med 165 ordførere over hele landet som sier nei til regjeringens reservasjonsrett. Fra før av har både Bergens-ordføreren og Oslo-ordføreren gitt klar beskjed: De vil ikke iverksette regjeringens avtale med KrF om å gi fastleger en reservasjonsrett ved henvisning til abort.

- Har sterkere ryggrad Nå får lokale Høyre-krefter støtte fra spesialist i gynekologi og fødselshjelp og overlege ved Haukeland universitetssykehus, Heidi Thornhill. Hun gir dem ros for å tørre å stå opp i mot en avtale hun mener er «uetisk og udemokratisk».

Thornhill skrev i november en kronikk i VG hvor hun langet ut mot Høyres planer om å bruke partipisken på Stortinget i denne saken og oppfordret Høyres representanter på Stortinget til «ikke å la dere piske, men reis dere, og arbeid mot dette skamløse kompromisset. Ha nå litt ryggrad!»

- Høyrepolitikere utover i landet har betydelig sterkere ryggrad når de ikke vil tillate reservasjonsrett i egne kommuner, sier hun til Dagbladet i en kommentar til dagens situasjon.

- Løper ærend for ekstremister Overfor Dagbladet utdyper hun sitt engasjementet i saken. Men hun uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av Haukeland universitetssykehus.

I går gikk Frp-topper ut og advarte Høyres represtanter mot å falle regjeringen i ryggen i den betente abortsaken.

- Det er bare KrF som er mot dagens abortlov. Når Høyre og Frp nå tvinger sine representanter på Stortinget til å stemme mot egen overbevisning, så er det både uetisk og udemokratisk. De representerer egne, ikke KrF sine velgere, sier hun til Dagbladet.

Spesialisten har tidligere også vært nådeløs i sin kritikk. Regjeringen løper ærend for ekstremister, har hun uttalt til både NRKs Atuelt og skrevet i VG:

«Slik løper den nye regjeringen vår ærendet for ekstremister. Slik sjanghaies Stortinget. Slik uthules abortloven. Slik forbigås et massivt flertall i folket. Det er totalt uakseptabelt»

- Viktig menneskerettighetssak Overfor Dagbladet utdyper hun hvorfor denne saken opprører så sterkt:

- Dette er en meget viktig menneskerettighetssak som ikke passer i en «give and take»-politikk som regjeringens plattform bygger på.

- UETISK:Heidi Thornhill, spesialist i gynekologi og fødselshjelp og overlege ved Haukeland universitetssykehus, slakter abortavtalen regjeringen har inngått med KrF og kaller den uetisk og udemokratisk. Foto: Privat
- UETISK:Heidi Thornhill, spesialist i gynekologi og fødselshjelp og overlege ved Haukeland universitetssykehus, slakter abortavtalen regjeringen har inngått med KrF og kaller den uetisk og udemokratisk. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!