OPPRØR MOT ABORTAVTALE: Den lokale motstanden mot Erna Solberg og regjeringens avtale med KrF om å gi fastleger reservasjonsrett ved henvisning til abort, øker stadig i styrke. Nå får motstanderne støtte fra faglig hold. Her fra NHO-konferansen tidligere i år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OPPRØR MOT ABORTAVTALE: Den lokale motstanden mot Erna Solberg og regjeringens avtale med KrF om å gi fastleger reservasjonsrett ved henvisning til abort, øker stadig i styrke. Nå får motstanderne støtte fra faglig hold. Her fra NHO-konferansen tidligere i år. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Abortavtalen er uetisk og udemokratisk

Gynekolog og overlege støtter opprøret mot Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abortavtalen Høyre og Frp har inngått med KrF får stadig mer motstand lokalt. I flere av landets største byer trosser nå både Høyre-lag og kommunestyrer landets regjering.

Opprør mot Erna I Trondheim går Høyres bystyregruppe, sammen med et flertall i byen, inn for å stoppe reservasjonsretten Erna Solberg og regjeringen har framforhandlet med KrF.

- Et solid flertall hos oss i Høyre kommer til å gå imot reservasjonsrett i Trondheim, sier Yngve Brox til Dagbladet i dag.

Dagsavisen kunne i går melde at hele 18 av Høyres ordførere sier nei. I dag har VG snakket med 165 ordførere over hele landet som sier nei til regjeringens reservasjonsrett. Fra før av har både Bergens-ordføreren og Oslo-ordføreren gitt klar beskjed: De vil ikke iverksette regjeringens avtale med KrF om å gi fastleger en reservasjonsrett ved henvisning til abort.

- Har sterkere ryggrad Nå får lokale Høyre-krefter støtte fra spesialist i gynekologi og fødselshjelp og overlege ved Haukeland universitetssykehus, Heidi Thornhill. Hun gir dem ros for å tørre å stå opp i mot en avtale hun mener er «uetisk og udemokratisk».

Thornhill skrev i november en kronikk i VG hvor hun langet ut mot Høyres planer om å bruke partipisken på Stortinget i denne saken og oppfordret Høyres representanter på Stortinget til «ikke å la dere piske, men reis dere, og arbeid mot dette skamløse kompromisset. Ha nå litt ryggrad!»

- Høyrepolitikere utover i landet har betydelig sterkere ryggrad når de ikke vil tillate reservasjonsrett i egne kommuner, sier hun til Dagbladet i en kommentar til dagens situasjon.

- Løper ærend for ekstremister Overfor Dagbladet utdyper hun sitt engasjementet i saken. Men hun uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av Haukeland universitetssykehus.

I går gikk Frp-topper ut og advarte Høyres represtanter mot å falle regjeringen i ryggen i den betente abortsaken.

- Det er bare KrF som er mot dagens abortlov. Når Høyre og Frp nå tvinger sine representanter på Stortinget til å stemme mot egen overbevisning, så er det både uetisk og udemokratisk. De representerer egne, ikke KrF sine velgere, sier hun til Dagbladet.

Spesialisten har tidligere også vært nådeløs i sin kritikk. Regjeringen løper ærend for ekstremister, har hun uttalt til både NRKs Atuelt og skrevet i VG:

«Slik løper den nye regjeringen vår ærendet for ekstremister. Slik sjanghaies Stortinget. Slik uthules abortloven. Slik forbigås et massivt flertall i folket. Det er totalt uakseptabelt»

- Viktig menneskerettighetssak Overfor Dagbladet utdyper hun hvorfor denne saken opprører så sterkt:

- Dette er en meget viktig menneskerettighetssak som ikke passer i en «give and take»-politikk som regjeringens plattform bygger på.

- UETISK:Heidi Thornhill, spesialist i gynekologi og fødselshjelp og overlege ved Haukeland universitetssykehus, slakter abortavtalen regjeringen har inngått med KrF og kaller den uetisk og udemokratisk. Foto: Privat
- UETISK:Heidi Thornhill, spesialist i gynekologi og fødselshjelp og overlege ved Haukeland universitetssykehus, slakter abortavtalen regjeringen har inngått med KrF og kaller den uetisk og udemokratisk. Foto: Privat Vis mer