Dagbladets kilder:

Abortbombe

Sterke KrF-krefter jobber for å frede dagens abortlov, men møter motstand internt. - Vi jobber med hvordan vi skal bevise vår relevans i norsk politikk, sier nestleder Dag Inge Ulstein.

ABORTSTRID: KrF-leder Olaug Bollestad må være forberedt på fraksjonering rundt abortspørsmålet i tida som kommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ABORTSTRID: KrF-leder Olaug Bollestad må være forberedt på fraksjonering rundt abortspørsmålet i tida som kommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KrF står overfor et nytt veivalg.

Dagbladet er kjent med at det nå brygger opp til abortstrid i partiet, og at frontene posisjonerer seg for tilhørende maktkamp som trekker seg helt opp til partiledelsen.

KrFU-leder Hadle Bjuland forteller Vårt Land i dag at KrF må frede dagens abortlov. Han ønsker likevel at partiet skal kjempe mot alle utvidelser av lovverket.

Utspillet fra Bjuland er nøye planlagt over lengre tid, blir Dagbladet fortalt, og kan kobles til kreftene i partiet som ønsker «et nytt KrF».

«En viss plass»

Kilder i partiet argumenterer med at KrF er i utakt med befolkningen i abortsaken.

Det understrekes også at veien til «en viss plass» som kjent er brolagt med gode intensjoner. «En viss plass» kan i denne forstand tolkes som både helvete og en varig posisjon under sperregrensa, etter det Dagbladet forstår.

KrFU-leder Bjuland kommer også til å forsøke å få KrFUs landsmøte seinere i høst til å slutte opp om å legge abortkampen død. Bjuland har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag.

Kamp

Abortnyheten er ventet å slå ned som ei bombe i partiet, hvor mange ser på kampen for det ufødte liv som en berettigelse for partiets eksistens.

På samme side som KrFU-lederen, står frustrerte KrF-politikere som ser abortsaken som en hindring for å ny nye velgergrupper. Mange av dem Dagbladet snakker med peker mot Sverige, hvor KrFs søsterparti har langt bredere sakseierskap enn tilfellet er i Norge - og støtter opp om fri abort til uke 18 av svangerskapet.

Som Dagbladet skrev mandag, viser også interne dokumenter et KrF som famler etter en ny retning, som ønsker bredere nedslagsfelt enn kristenfolket i sør og sørvest.

Nestlederkamp

Utspillet fra Hadle Bjuland kan derfor markere startskuddet for en nestlederstrid i partiet.

Det er få KrF-ere Dagbladet har snakket med som per i dag ser noen seriøs utfordrer til partileder Olaug Bollestad. To fløyer kjemper likevel om posisjoner i den nye ledelsen som skal velges på landsmøtet neste vår.

Jorunn Gleditsch Lossius vil trolig stå fram som fanebærer for dem som er sterkt kritisk til den liberale linja KrFU-lederen er i ferd med å legge seg på.

Liberal fløy

På den andre sida er Ida Lindtveit Røse og Inger Lise Hansen blant dem som ønsker en modernisering velkommen.

Det kriserammede partiet har mistet en rekke sentrale personer de siste ukene.

KrF sliter under sperregrensa og fikk 3,8 prosent i Dagbladets augustmåling. Det samme fikk de i stortingsvalget.

- Ikke mange nok

KrF-nestleder Dag Inge Ulstein sier han har respekt for de interne prosessene som går i partiets politiske organ. Han bekrefter Dagbladets opplysninger om selvransakelse i partiet.

- Påstander her vil være spekulasjon på de debattene, jeg vil ikke bidra til slike spekulasjoner, men på generelt grunnlag vil jeg likevel si at KrF gjorde et stortingsvalg som resulterte i at vi havnet under sperregrensen og at vi selvsagt jobber med spørsmål om hvordan vi skal bevise vår relevans i norsk politikk spesielt på saker folk er opptatt av som familiepolitikk og eldreomsorg, sier Ulstein til Dagbladet.

- Det ligger en svært viktig jobb foran oss med å bevise at KrF er et relevant parti og et parti som tar kampen for de utsatte og sårbare. KrF vil alltid være en sterk forsvarer av menneskeverdet, legger han til.

Ulstein påpeker videre at mange stemmer KrF som følge av familiepolitikken i partiet.

- Men ikke mange nok. Så vår jobb framover er å fortsette å fortelle folk om vår politikk for det som betyr noe for vanlige familier som nå opplever press på alle kanter. Vi skal gjøre en jobb framover nå for å bevise vår relevans i de spørsmålene som opptar folk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer