Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abortdemonstrasjoner i 33 byer: - Skremt over at vi må demonstrere mot dette

Erna Solberg ble bedt om å «ligge langt unna livmora vår».

ABORTLOVEN: Over 8 000 mennesker var samlet utenfor Stortinget for å demonstrere for dagens abortlov. Reporter: Emilie Rydning. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble bred oppslutning om lørdagens demonstrasjoner mot endringer i abortloven, med slagord som «Ikke rør abortloven» og «Mitt liv, min kropp. Fortsatt selvbestemt abort».

På forhånd var det planlagt demonstrasjoner i 33 byer, blant annet Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, og på mindre steder som Stjørdal, Volda/Ørsta og Bø.

- Skremt og rørt

I hovedstaden var det anslått at rundt 6000 kvinner og menn ville delta, og cirka 10000 totalt i hele landet.

Blant de frammøtte i Oslo var Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Statsminister Erna Solbergs fremste politiske rival har vært svært kritisk til planlagte forhandlinger om abortloven mellom Høyre og Kristelig folkeparti, som ledd i forhandlingene om regjeringsdeltakelse for KrF.

STØRE-STØTTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant de mange som lørdag demonstrerte til støtte for dagens abortlov. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
STØRE-STØTTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant de mange som lørdag demonstrerte til støtte for dagens abortlov. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Men også i regjeringspartiene er det kritiske røster.

Naomi Røkkum fra Venstrekvinnelaget sa i sin appell at hun var rørt over å se så mange oppmøtte.

- Samtidig blir jeg skremt over at vi må demonstrere mot dette i 2018, sa hun.

- 43 år tilbake

Legen Mina Adampour sa at at kvinner for 43 år siden risikerte fengsel for å ta abort i Norge.

- DISKRIMINERENDE: KrFu-leder Martine Tønnessen om hvorfor hun mener at abortloven trenger en endring. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

- Regjerningen vil nå bruke makt over kvinnen for å få mer makt, sa hun.

At statsminister og Høyre-leder Erna Solberg nå har sagt seg villig til å forhandle med Kristelig folkeparti om endringer i abortloven, tolket Adampour på denne måten:

- Regjeringen vil føre oss 43 år tilbake i tid.

ABORTLOVEN: Over 8 000 mennesker var samlet utenfor Stortinget for å demonstrere for dagens abortlov. Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre tviler på noe flertall for endringer i abortloven på Stortinget. Reporter: Emilie Rydning. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Årsaken til at tusenvis nå tar til gatene er at statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å diskutere endringer i abortlovgivningen for å få KrF med i regjering.

Krf-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utfordret statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre på å fjerne paragraf 2c i abortloven. Denne paragrafen åpner for abort etter 12. uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

- Raseri over landet

Flere av talerne hadde et spissformulert budskap i sitt forsvar for den førti år gamle, norske abortloven, som da Kirsti Bergstø fra SV ba Erna Solberg om å «ligge langt unna livmora vår».

B Kampen om og mot sorteringssamfunnet handler om å ta reelle valg, om støtte og fellesskap - og ikke om ta kontroll over den enkelte kvinnes livmor, sa Bergstø.

- Nå rir raseriet over landet, la hun til.

Også Katrine Mital, som er polsk abortaktivist, henvendte seg direkte til statsministeren i sin apell:

- Du har jo en datter selv. Å satse på abort som politisk hestehandel er ikke riktig, sa hun.

- Erna, hvordan våger du å bruke kvinnerettigheter i et politisk spill?, spurte Katrine Mital.

SJELDEN GENFEIL: For ekteparet Fevang har abortlovens paragraf 2c blitt benyttet i tre graviditeter, etter at deres førstefødte datter (6) viste seg å være født med en sjelden genfeil. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!