Abort i El Salvador:

Abortdømt kvinne løslatt

En salvadoransk kvinne som opprinnelig ble dømt til 30 år i fengsel for en påstått abort, ble mandag løslatt etter nesten ni år i fengsel.

LØSLATES: Sara Rogel (28) ble møtt av familien, advokaten Karla Vaquerano og medlemmer av en gruppe som kjemper for abortrettigheter i El Salvador. Foto: Jose Cabezas/ Reuters/ NTB.
LØSLATES: Sara Rogel (28) ble møtt av familien, advokaten Karla Vaquerano og medlemmer av en gruppe som kjemper for abortrettigheter i El Salvador. Foto: Jose Cabezas/ Reuters/ NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble 28 år gamle Sara Rogel løslatt fra kvinnefengselet ved Zacatecoluca i El Salvador etter å ha tilbrakt ni år i fengsel.

Hun har nå sonet sin dom etter hun som 20-åring ble mistenkt og dømt for å ha tatt abort.

Mistet barnet

I oktober 2012 hadde Rogel et stygt fall da hun var i gang med klesvasken. Det førte til at hun mistet sitt ufødte barn da hun var gravid i åttende måned, skriver den spanske avisa El País.

- Graviditeten var på et seint stadium, og det var et ønsket barn. På grunn av ulykken mistet hun barnet og fikk alvorlige blødninger som førte til at hun ble sendt på sykehuset, sier Morena Herrera, presidenten for den lokale organisasjonen som kjemper for avkriminalisering av abort (ACDATEE), i El País.

Herrera forteller videre at de på sykehuset anklagde Rogel for å ha påført aborten selv. Seinere endret de siktelsen, og hun ble dømt til 30 års fengsels for grovt drap.

Obduksjonen viste at fosteret hadde fått skader i hodet, noe som førte til at dommeren bestemte at skaden hadde blitt påført intensjonelt.

Advokatene hennes fikk siden redusert straffen til ti år.

Ble løslatt

Flere menneskerettighetsgrupper har over lengre tid kjempet for friheten til Rogel.

Den 31. mai var det flere kvinner som tok til gatene i El Salvador for å gi sin støtte til Rogel, som skulle til høring i Cojutepeque.

STØTTE: Flere kvinner gikk i gatene i Cojutepeque den 31. mai for å støtte Sara Rogel i sin høring. På skiltene står det: "Forsvarerne. Vi er med Sara" og "Frihet til Sara". Foto: Jose Cabezas/ Reuters/ NTB.
STØTTE: Flere kvinner gikk i gatene i Cojutepeque den 31. mai for å støtte Sara Rogel i sin høring. På skiltene står det: "Forsvarerne. Vi er med Sara" og "Frihet til Sara". Foto: Jose Cabezas/ Reuters/ NTB. Vis mer

Der bestemte en dommer at hun nå kunne løslates fra fengselet på bakgrunn av at hun hadde sonet en lang nok tid og at hun «ikke var en fare for samfunnet», ifølge El País.

Rogel ble løslatt tidligere, som følge av en godkjennelse av en anke om benådning fra advokatene hennes, sa Ulises Marinero, en talsperson for domstolene i landet, ifølge Reuters.

Totalforbud

Likevel er Rogel langt fra den eneste kvinnen som har blitt fengslet og dømt for abort i landet.

El Salvador har en av verdens strengeste abortlover, der det heller ikke er unntak for verken voldtekt, incest eller når kvinnens liv og helse er i fare.

Abort er totalforbudt som følge av den konservative katolske troen som er i landet.

Ifølge en rapport fra Amnesty International fra 2016 risikerer kvinner som spontanaborterer å bli siktet for drap, med en strafferamme på opp til 50 år. Normalt er det en strafferamme på to til åtte år for å ha tatt abort.

I tillegg til Rogel, er det 18 andre kvinner som har blitt dømt og fengslet som følge av fødselskomplikasjoner som endte med et dødt foster. I 2019 ble hele 181 kvinner tiltalt for abort, ifølge El País.

- Mer enn ti kvinner har blitt anklaget mellom 2020 og 2021 så langt, men vi har sørget for at de ikke ble dømt, sier Herrera.

ABORT: Da Christina Fraas hørte nyheten om de nye abortlovene i Alabama, som nesten tilsier abortforbud, klarte hun ikke unngå å si noe. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Bruker rottegift

Totalforbudet mot abort ble innført i El Salvador i 1998. Som følge av forbudet har det blitt vanlig med ulovlige aborter i landet. Mer enn en tredjedel av disse blir gjort av jenter under 18 år, ifølge Amnesty.

I rapporten kommer det også fram at flere jenter og kvinner har mistet livet, eller fått alvorlige og langvarige skader på grunn av totalforbudet mot abort.

Noen av metodene kvinnene og jentene bruker for å framprovosere en ulovlig abort inkluderer blant annet inntak av rottegift og skarpe objekter inn i livmorhalsen.

I takt med det strenge abortforbudet, og mangel på både seksualundervisning og prevensjonsmidler, har El Salvador det høyeste antall tenåringsgraviditeter i Latin-Amerika, ifølge Amnesty.

Det er likevel et stort flertall for å lette på de strenge abortlovene. I en undersøkelse fra 2013 kom det fram at 74 prosent av innbyggerne i landet El Salvador mente at abort var forsvarlig dersom det er risiko for kvinnens liv, ifølge Amnesty.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer