Aborterte fostre selges på nettet

For 6000 kroner kan man bestille en ampull med en halv million hjerneceller fra nyaborterte fostre på nettet. - Teknisk sett er det snakk om et avfallsprodukt. Men det er klart at det finnes andre som vil betrakte det som et levende vesen, sier selgeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cytotec er et dansk firma, men fostrene er ikke danske. De kommer fra USA.

- Jeg kan forstå at mange oppfatter min virksomhet som ubehagelig og uetisk, sier Patrick Muns-Fals til den svenske avisa Ekspressen.

- Men forskningen trenger mine tjenester for å kunne finne medisiner mot nevrologiske sykdommer, som for eksempel Altzheimer og Parkinsons.

Fostercellene kommer ferdig innpakkede og nedfryste fra USA. Firmaet som står for leveransene er godkjent av myndighetene og kontrolleres nøye og regelmessig.

- De bruker bare fostre som må aborteres av medisinske årsaker, forklarer Muns-Fals.

- Og moren må gi sin tillatelse.

Avfallsprodukt

Det er først etter fem og en halv måned (22 uker) av graviditeten at cellene er utviklet nok til å være til nytte for forskerne.

- Det er selvsagt særlig følsomt når det dreier seg om celller fra hjenen eller andre deler av sentralnervesystemet, sier Muns-Fals.

- Teknisk sett er det snakk om et avfallsprodukt. Men det er klart at det finnes andre som vil betrakte det som et levende vesen.

Dyrt

Etter at aborten er avsluttet isoleres og pakkes de cellene fra fosteret som skal selges hver for seg, før de sendes videre til firmaer som Cytotech. Deler fra stort sett hele fosterkroppen brukes. Dyrest er celler fra sentralnervesystemet, nærmere 6000 kroner for en ampull. Kundene er stort sett forskere, men Munch-Fals innrømmer at det er vanskelig å kontrollere alle som handler på Cytotechs internet-sider 100%.