Dagbladet erfarer:

Abortflertall bak lukkede dører

Ifølge Dagbladets opplysninger er det flertall i KrFUs landsstyre for å frede abortloven. Den store kampen om KrFs sjel er dermed igang.

ABORTSTRID: Partileder Olaug Bollestad har plutselig fått den heteste av alle hete KrF-poteter i fanget: Abortsaken. Foto: Annika Byrde / NTB
ABORTSTRID: Partileder Olaug Bollestad har plutselig fått den heteste av alle hete KrF-poteter i fanget: Abortsaken. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet kunne mandag melde at abortsaken var i ferd med å sette full fyr i KrF-teltet.

Kort tid etter, gikk også KrFU-leder Hadle Bjuland ut i avisa Vårt Land og åpnet for å frede dagens abortlov med fri abort inntil uke 12.

Som Dagbladet skrev, handler dette om et større retningsvalg i KrF. Mange KrF-ere Dagbladet snakker med, ønsker å gi partiet mer bredde. De oppfatter abortsaken som en diger fartshump på veien mot et varig opphold over sperregrensa.

Samtidig, på den andre sida av saken, står verdikonservative KrF-ere og spør seg hva formålet med partiet skal være, hvis man ikke lenger skal kjempe for en strengere abortlov. Disse sterke kreftene i partiet motsetter seg at KrF skal gi opp kampen.

Bjuland har ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken.

Flertall bak lukkede dører

Dagbladet kan nå fortelle at det er flertall for å frede abortloven bak lukkede dører i KrFU. Ungdomspartiet står i bresjen for opprøret som nå treffer partiledelsen hardt.

I landsstyret til KrFU er det i dag flertall for å legge abortsaken død, og akseptere dagens lovgivning som god nok, erfarer Dagbladet.

Det betyr at forslaget som Hadle Bjuland kommer til å legge fram for KrFUs landsmøte seinere i høst etter alt å dømme vil få flertallets støtte.

Kampen om KrFs abortstandpunkt vil dermed få ytterligere vann på mølla, og ende opp som en sentral sak når «voksenpartiet» samles til landsmøte neste vår. Medlemsvekst i KrFU gir grunn til optimisme for den mer abortliberale fløyen i partiet.

Retningsvalg i lukket møte

Som Dagbladet skrev mandag, viser også interne dokumenter et KrF som famler etter en ny retning, som ønsker bredere nedslagsfelt enn kristenfolket i sør og sørvest.

Kilder i partiet argumenterer med at KrF er i utakt med befolkningen i abortsaken.

Det understrekes også at veien til «en viss plass» som kjent er brolagt med gode intensjoner. «En viss plass» kan i denne forstand tolkes som både helvete og en varig posisjon under sperregrensa, etter det Dagbladet forstår.

Selvransakelse

KrF sliter under sperregrensa og fikk 3,8 prosent i Dagbladets augustmåling. Det samme fikk de i stortingsvalget.

KrF-nestleder Dag Inge Ulstein sier han har respekt for de interne prosessene som går i partiets politiske organ. Han bekrefter Dagbladets opplysninger om selvransakelse i partiet.

- Påstander her vil være spekulasjon på de debattene, jeg vil ikke bidra til slike spekulasjoner, men på generelt grunnlag vil jeg likevel si at KrF gjorde et stortingsvalg som resulterte i at vi havnet under sperregrensen og at vi selvsagt jobber med spørsmål om hvordan vi skal bevise vår relevans i norsk politikk spesielt på saker folk er opptatt av som familiepolitikk og eldreomsorg, sier Ulstein til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer