Abortkamp mot ny Bush-dommer

Bare noen timer etter at USAs president George W. Bush hadde utnevnt John G. Roberts jr. til ny høyesterettsdommer, møtte de første demonstrantene i går opp utenfor Høyesterett i Washington DC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det liberale USA ruster seg til kamp mot den sterkt konservative dommeren. Ikke minst er det frykt for hva som vil skje med USAs abortlov.

John G. Roberts står også overfor en beinhard kamp i Senatet, der hans kandidatur skal godkjennes. Selv om utnevnelsen av ham ikke blir stoppet, kan demokratene blokkere den, og utsette den endelige avgjørelsen.

Dommer Roberts er motstander av abort, tilhenger av bønn i skolen og opptatt av at næringslivet ikke skal bli belemret med for mange miljørestriksjoner. Og han er bare 50 år gammel. I og med at stillingen i Høyesterett er for livstid, kan Roberts bidra til å videreføre den konservative arven etter George W. Bush i amerikansk samfunnsliv.

Mot konas ønske

I Washington kunne ryktebørsen tirsdag fortelle at president Bush ville utnevne den kvinnelige dommeren Edith Brown Clement til ny dommer i Høyesterett etter Sandra Day O\'Connor. George W. Bushs kone Laura gikk sterkt inn for at en kvinne skulle utnevnes til det meget viktige embetet.

Av ni høyesterettsdommere vil bare en være kvinne etter at O\'Connor forlater sin stilling.Høringen om John G. Roberts i Senatet begynner ikke før i slutten av august eller i begynnelsen av september. President Bush kunne ha ventet med utnevnelsen av Roberts, ikke minst fordi det liberale USA da ville fått mindre tid til å gå til motoffensiv. Enkelte spekulasjoner går ut på at Bush tok avgjørelsen nå, for å få fokus vekk fra presidentrådgiver Karl Rove.

Norsk-amerikanske Rove, som er arkitekten bak Bush sin suksess, er beskyldt for å ha røpet identiteten til en kvinnelig CIA-agent.

Mønsterstudent

 PROVOSERT:  Flere hundre demonstranter, de fleste kvinner, møtte i går opp utenfor Høyesterett i Washington DC for å demonstrere mot utnevnelsen av John G. Roberts. Teksten på plakatene henviser til den såkalte Roe v. Wade-saken fra 1973, da abort ble legalisert. Foto: AFP/Scanpix
PROVOSERT: Flere hundre demonstranter, de fleste kvinner, møtte i går opp utenfor Høyesterett i Washington DC for å demonstrere mot utnevnelsen av John G. Roberts. Teksten på plakatene henviser til den såkalte Roe v. Wade-saken fra 1973, da abort ble legalisert. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

John G. Roberts er født i Buffalo, og var en mønsterstudent på Harvard-universitetet. Han har jobbet i staben til de tidligere republikanske presidentene Ronald Reagan og George Bush senior, og han var i mange år privatpraktiserende advokat. Til sammen har han ført 39 saker for Høyesterett.

Roberts har de to siste åra vært dommer i en føderal ankedomstol, og mange av hans kritikere mener han har for kort fartstid som dommer til å inneha embetet som høyesterettsdommer. Men demokratene var med på å godkjenne utnevnelsen av ham for to år siden. Det kan vanskeliggjøre demokratenes jobb under seinsommerens høring i Senatet.

NOMINERT: President George W. Bush presenterer sin nye kandidat til amerikansk høyesterett, John G. Roberts.