Abortloven kan stå for fall

Amerikanske kvinners rett til selvbestemt abort kan falle bort i løpet av de neste fire åra med George W. Bush i Det hvite hus. En slik utvikling kan påvirke abortdebatten i alle vestlige land, også Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Presidentens mandat fra de amerikanske velgerne støtter også presidentens motstand mot abort, partnerskap for homofile, positiv særbehandling og andre såkalt «liberale» saker med moralske overtoner.

Valgdagsmålingene viser at 20 prosent av velgerne oppga «moralske spørsmål» som avgjørende for sin stemmegivning. En tredel av velgerne beskriver seg selv som evangelisk kristne.

Resultatene tyder på at folkeavstemningene om partnerskapslover i flere delstater mobiliserte skarer av velgere fra det kristne høyre som støttet presidenten.

Abort viktigst

Abortsaken er den viktigste av alle «moral»-sakene i amerikansk politikk. Amerikanske kvinners rett til selvbestemt abort ble slått fast i en kjennelse fra amerikansk høyesterett under ledelse av justitiarius Earl Warren i 1973. Kjennelsen, som bærer navnet Roe vs Wade, slår fast at grunnlovens bestemmelser om individets rett til å bestemme over seg selv, også omfatter kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

I 30 år har høyresida i USA angrepet denne kjennelsen som uttrykk for et juridisk venstreavvik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer