Abortlovforslag skaper raseri

- En dødsdom for kvinner i Alabama.

VEKKER OPPSIKT: Flere reagerer på Alabamas forslag om å gjøre abort ulovlig. Illustrasjonsfoto: AP/Pablo Martinez Mosivais
VEKKER OPPSIKT: Flere reagerer på Alabamas forslag om å gjøre abort ulovlig. Illustrasjonsfoto: AP/Pablo Martinez Mosivais Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske delstaten Alabama har kommet med et nytt lovforslag som vekker oppsikt i USA. Forslaget går ut på at abort, på hvilket som helst stadium av graviditeten, får en strafferamme på mellom 10 og 99 år. Det melder blant andre The Independent og The Guardian.

Ifølge førstnevnte innebærer lovforslaget at man kan straffes selv om man utfører abort etter å ha blitt voldtatt eller utsatt for incest. Forslaget skal likevel tillate abort «dersom det ufødte barnets mor utsettes for en betydelig helserisiko».

Forslaget får blant annet lederen av helseorganisasjonen Planned Parenthood sørøst i USA, Staci Fox, til å reagere sterkt.

- En dødsdom

Hun kaller det en dødsdom for kvinner i Alabama.

- Utover det, er disse forslagene grunnlovsstridige, og de er klar over det. De bryr seg bare ikke. Innbyggerne i Alabama blir bare en del av et politisk spill for å utfordre trygg, fri abort, sier hun.

American Civil Liberties Union, en organisasjon som jobber for å fremme borgerrettigheter i USA, varsler et oppgjør dersom lovforslaget går gjennom.

I en pressemelding markerer de at de er klart imot lovforslaget, og varsler at de kommer til å ta ut et søksmål dersom det går gjennom.

National Women's Health Network har også rykket ut på Twitter, der de skriver at «å forby abort ikke hindrer det i å skje, men det gjør det utrygt».

Hollywood-stjerner protesterer

Ifølge The Guardian vurderer delstaten Georgia om de skal gjøre abort ulovlig fra det tidspunktet det oppdages hjerteslag hos fosteret, noe som kan skje allerede fra graviditetens sjette uke.

Kentucky og Mississippi har allerede godkjent liknende forbud.

Her har Hollywood-stjernene kastet seg inn i debatten. Mer enn 50 filmstjerner, blant andre Alyssa Milano, Alec Baldwin og Amy Schumer, har sendt et brev til delstaten Georgia der de truer med å fjerne all produksjon fra området.

Ifølge avisene sammenlikner lovforslaget i Alabama lovlig abort med noen av de alvorligste hendelsene i verdenshistorien, inkludert Holocaust.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer