Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abortmotstander John Kasich overrasket alle: Stanset den kontroversielle «hjerteslagsloven»

«Hjerteslagsloven» ble stanset i Ohio, men guvernør John Kasich sørget samtidig for å forby alle aborter etter 20 ukers graviditet. 

STANSET ÉN LOV, INNFØRTE EN ANNEN: John Kasich er ikke populær hos dem som er for kvinners rett til abort, selv om han tirsdag stanset den kontroversielle «hjerteslagsloven». Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Photo
STANSET ÉN LOV, INNFØRTE EN ANNEN: John Kasich er ikke populær hos dem som er for kvinners rett til abort, selv om han tirsdag stanset den kontroversielle «hjerteslagsloven». Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ohio-guvernør og tidligere presidentkandidat for Republikanerne, John Kasich, la tirsdag ned veto mot en kontroversiell abortlov i hjemstaten.

Loven ville gjøre abort ulovlig ved «første hjerteslag», allerede så tidlig som etter seks ukers graviditet, melder The Washington Post. Abortlover bestemmes på delstatsnivå i USA, og Ohios lovverk ville blitt blant de strengeste i landet om ikke Kasich hadde lagt ned sitt guvernørveto.

Samtidig som han la ned veto mot det som kalles «hjerteslagsloven», signerte Kasich en lov som forbyr abort etter 20 ukers graviditet.

20 uker

I en uttalelse i etterkant sier Kasich at han gikk mot loven fordi «den åpenbart er stikk i strid» med flere dommer fra amerikansk Høyesterett.

Kasich, som bare vant hjemstaten under høstens nominasjonsstrid i det Republikanske partiet, er selv en svoren abortmotstander. Han hevdet delstaten Ohio bare hadde endt opp med å bruke flere millioner kroner på å forsvare loven juridisk mot dens motstandere, som med Høyesterett på sin side til syvende og siste ville seiret.

Å forby abort etter 20 ukers graviditet hevdet Kasich derfor er «den juridisk beste og mest bærekraftige måten å forsvare livet på».

- Og slike rettslige tap kan skape grobunn for ytterligere angrep på Ohios sterke rettslige beskyttelse av det ufødte liv, fortsatte Kasich i en uttalelse.

«Hjerteslagsloven»

Flere abourtgrupper har protestert mot Ohios nye abortlover, selv om lovene Kasich godtok altså er langt mer liberal enn «hjertelagsloven» han nedla veto mot. Kritikerne reagerer blant annet på at 20-ukers grensa Ohio nå skal benytte seg av ikke har noe unntak for voldtekt.

Vippestaten Ohio er nå den 16. delstaten i rekken som forbyr abort etter den 20. uken av svangerskapet. Organisasjoner som Planned Parenthood, som støtter kvinners rett til abort, har tidligere sagt at 20-ukersgrensa er i strid med den amerikanske grunnloven, ifølge Business Insider.

- Denne 20-ukersgrensa for abort ser bort fra alle individuelle forhold som oppstår under en kvinnes graviditet. Kasichs handlinger i dag rammer kvinner med lav inntekt, afroamerikanske kvinner og unge kvinner hardest, hevder Kellie Copeland, ifølge Business Insider.

Abort på agendaen - igjen

Hun arbeider for å bedre muligheter for abort i Ohio, og sier Ohios nye abortlover vil sørge for at John Kasich kan vente seg en streng dom i framtidas historiebøker.

I et tidligere intervju med nyhetsbyåret AP sier leder for senatet i Ohio, Keith Farber, at han tror «hjerteslagsloven» har større sjans for å bli en realitet etter Donald Trump ble president. Republikaneren har tidligere lovet å oppheve den berømte Roe v. Wade-dommen fra 1973, hvor Høyesterett i praksis gjorde abort lovlig i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!