Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norma McCorvey

Abortmotstander på dødsleiet: - Betalt skuespill

Norma McCorvey var del av høyesterettssaken som førte til at selvbestemt abort ble lovlig i USA. Så snudde hun og ble profilert abortmotstander. På dødsleiet avslørte hun at hun hadde fått betalt av kristenkonservative for å snu.

FIKK BETALT: Norma McCorvey var først kjent som abortforkjemper. Så ble hun kjent abortmotstander. Nå innrømmer hun at ultrakonservative kristne betalte henne. Foto: REUTERS/Shaun Heasley/File Photo
FIKK BETALT: Norma McCorvey var først kjent som abortforkjemper. Så ble hun kjent abortmotstander. Nå innrømmer hun at ultrakonservative kristne betalte henne. Foto: REUTERS/Shaun Heasley/File Photo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Norma McCorvey ble først kjent som saksøkeren Jane Roe i høyesterettssaken Roe v Wade, som førte til at selvbestemt abort ble lovlig i USA i 1973. Seinere i livet ble hun kjent som en tydelig, offentlig abortmotstander.

I 2017 døde hun 69 år gammel. Fredag kommer en ny dokumentar hvor hun kommer med en stor innrømmelse. Årsaken til at hun snudde i abortspørsmålet, var ifølge henne selv at hun fikk saftig betalt av mektige evangelisk kristne i USA.

ABORTSEIER: Norma McCorvey (t.v.) utenfor amerikansk høyesterett sammen med sin advokat, Gloria Allred i 1989. Da var hun fortsatt tilhenger av selvbestemt abort. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File
ABORTSEIER: Norma McCorvey (t.v.) utenfor amerikansk høyesterett sammen med sin advokat, Gloria Allred i 1989. Da var hun fortsatt tilhenger av selvbestemt abort. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File Vis mer

På dødsleiet

- Dette er min tilståelse på dødsleiet. Det var en gjensidig greie. Jeg tok pengene deres, og de plasserte meg foran kameraene og fortalte meg hva jeg skulle si. Det er det jeg sa. Jeg gjorde det bra også. Jeg er en god skuespiller, sier McCorvey i dokumentaren, ifølge Los Angeles Times og The Guardian.

Dokumentaren «AKA Jane Roe» er regissert av Nick Sweeney. Her går det fram at rollen hennes som abortmotstander i stor grad var finansiert av ultrakonservative grupper som antiabortorganisasjonen Operation Rescue (nå Operation Save America) grunnlagt av pastorene Flip Benham og Rob Schenck.

ABORT: Da Christina Fraas hørte nyheten om de nye abortlovene i Alabama, som nesten tilsier abortforbud, klarte hun ikke unngå å si noe. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

På 1980-tallet jobbet McCorvey ved en abortklinikk i Dallas da hun ble venn med Benham. Kort tid seinere begynte McCorvey å delta i antiabort-demonstrasjoner og dukket opp i ulike offentlige sammenhenger. Hun ga også ut selvbiografien «Won by Love» i 1998 hvor hun beskrev hvordan hun hadde forandret mening.

- Avslørt

Ifølge dokumentaren skal McCorvey ha mottatt minst 450 000 dollar (4,5 millioner kroner) i «gaver» fra antiabort-bevegelsen.

Dette ser også ut til å bli bekreftet av pastor Schenck, som selv ikke lenger ønsker forbud mot abort, skriver Rolling Stone Magazine.

- Hun ble betalt av frykt for at hun ville gå tilbake til den andre siden. Det var tider hvor jeg lurte på om hun bruker oss. Og det jeg ikke hadde mot til å si, fordi jeg visste fordømt godt at vi brukte henne... det vi gjorde med Norma var dypt uetisk. Vi har blitt avslørt, sier Schenk i dokumentaren.

ANTIABORT: I 2009 var Norma McCorvey en av flere abortmotstandere som demonstrerte inne på kontoret til den demokratiske speakeren Nancy Pelosi. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
ANTIABORT: I 2009 var Norma McCorvey en av flere abortmotstandere som demonstrerte inne på kontoret til den demokratiske speakeren Nancy Pelosi. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer

Dokumentaren forteller også om McCorveys vanskelige barndom, et kortvarig ekteskap før hun i flere tiår var i et forhold med Connie Gonzalez. Mot slutten av livet var hun også svært skuffet over at Hillary Clinton tapte presidentvalget mot Donald Trump i 2016.

- Jeg skulle ønske jeg visste hvor mange aborter Donald Trump var ansvarlig for. Jeg er sikker på at han er kommet ut av telling, om han kan telle så høyt, sier hun i en scene i dokumentaren.

- Gåtefull person

McCorveys egen mening om abort utviklet seg gjennom livet, men hun følte selv at hun ble brukt av begge sider i debatten.

- Hun var en gåtefull person i sentrum for et veldig splittende tema. Med et tema som dette, kan det være fristende for ulike aktører å redusere «Jane Roe» til en trofé. Men bak det er en ekte person med en ekte historie. Norma var utrolig kompleks, sier regissør Nick Sweeney til Los Angeles Times.

På dødsleiet forsøkte McCorvey å gi sitt endelige syn på abort:

- Dersom en ung kvinne ønsker abort, gjør det ikke meg noen verdens ting. Det er derfor de kaller det et valg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!