Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abortmotstandere presser Obama i budsjett-kampen

Allerede enige om å kutte over 200 milliarder kroner. I natt kan det offentlige USA stoppe opp.

MÅ FINNE EN LØSNING: President Barack Obama, her i Det hvite hus. Foto: Jim Young/REUTERS
MÅ FINNE EN LØSNING: President Barack Obama, her i Det hvite hus. Foto: Jim Young/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratenes leder i Senatet sa fredag at partene nå har klart å bli «fullstendig enige» om rammene rundt de vanskelige budsjettkuttene som har satt hele det amerikanske statsbudsjettet i fare.

Ifølge Reid skal det nå kuttes 38 milliarder dollar.

Men om budsjettet blir vedtatt innen fristen, som går ut midnatt fredag lokal tid, er et annet spørsmål.

- Dette er en ideologisk debatt, sa Reid.

Abortkamp Et kjernespørsmål for Republikanerne i forhandlingene om årets budsjett har vært at de ønsker endringer i reglene for de såkalte «Title X-tildelingene». Dette er den føderale finansieringen av ulike tiltak innenfor familieplanlegging og andre forebyggende helsetjenester.

Problemet for Republikanerne er at tildelingene også gis til klinikker som utfører abort. Det er her Republikanerne krever at det skal kuttes, noe Demokratene har gått sterkt imot.

- Det handler kun om kvinnehelse. Debatten har ingenting å gjøre med størrelsen på kuttene, sa Reid fredag.

- Ingenting avgjort Men en talsmann for Republikanernes president i Representantenes hus, John Boehner, kontret raskt Harry Reids utspill.

Ifølge ham er «ingenting avgjort før alt er avgjort».

Han gikk raskt over til Reids påstand om at det hele nå blir avgjort på et ideologisk plan, med å påpeke at størrelsen på kuttene fortsatt spiller en stor rolle.

- Folket og Republikanerne vil kutte for å skape jobber i privat sektor. Dette er Demokratene og Washington imot, mener Boehner.

Risikerer stengte dører Hvis ikke statsapparatet skal stenge dørene for første gang på 15 år, må Demokratene og Republikanerne i Kongressen bli enige innen midnatt fredag.

Da er nemlig det føderale USAs penger brukt opp, og man kan ikke bruke mer før budsjettet for 2011 går gjennom.

Spørsmålet alle i Washington stilte seg fredag, er om det virkelig kommer til å skje, skriver The Washington Post.

Milliarder Et annet kjernepunkt i budsjettstriden stått om det offentliges finansiering av miljøverndirektoratet EPA. Hva som har skjedd med disse pengene, gikk Reid ikke inn på.

Reid og president Barack Obama har tidligere stått fast på at det ikke er mulig å kutte mer enn 34,5 milliarder dollar, mens Republikanerne ønsket kutt verdt 39 milliarder.

Dermed har krangelen om knappe 5 milliarder dollar ført til frykt for at statsbudsjettet på 3.700 milliarder dollar ikke skal gå igjennom.

Direkte involvert USAs president har vært direkte involvert i forhandlingene flere ganger de siste dagene. Torsdag kveld sa han at han forlangte et svar fredag morgen på om man kan forvente at man oppnår enighet innen fristen.

Sent natt til fredag mente Obama at man hadde kommet et stykke på vei, selv om har ikke ville karakterisere situasjonen som spesielt optimistisk.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media