Abortpastor krever beklagelse fra Den norske kirke

Ble feilaktig oppført som statskirkemedlem.

<strong>FORBANNET:</strong> Pastor i Pinsemenigheten, Jan Åge Torp, krever en beklagelse fra Den norske kirke etter at han feilaktig er blitt oppført som statskirkemedlem. Foto: Rune Petter Ness/NTB/Scanpix
FORBANNET: Pastor i Pinsemenigheten, Jan Åge Torp, krever en beklagelse fra Den norske kirke etter at han feilaktig er blitt oppført som statskirkemedlem. Foto: Rune Petter Ness/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pastor i Pinsemenigheten, Jan Åge Torp, krever en beklagelse fra Den norske kirke etter at han feilaktig er blitt oppført som statskirkemedlem.

Denne uken mottok pinsepastoren, sammen med 3,1 millioner andre nordmenn som står oppført i statskirkens medlemsregistre, valgkort til høstens kirkevalg i posten. Jan Åge Torp, som har vært pastor i pinsemenigheten siden 1983, har imidlertid aldri vært medlem av statskirken.

- Dette er helt vanvittig. Jeg har nesten ikke ord. Jeg har blitt ufrivillig innlemmet i noe jeg desidert ikke står for, sier Jan Åge Torp til NTB.

Nå krever pastoren, som er godt kjent for sine kontroversielle meninger knyttet til både abort og homofili, en beklagelse fra Den norske kirke.

- Maktarroganse

Torp er bosatt på Majorstua i Oslo og har dermed fått stemmeseddel til valg av menighetsråd i Majorstua menighet der homofile Jens Torstein Olsen er prest.

- Hadde jeg vært skikkelig frekk ville jeg nå benyttet stemmeseddelen til å velge inn noen konservative folk i menigheten som kunne lage litt oppstyr, men jeg ønsker ikke å være så uredelig, sier Torp.

Pastor Torp er ikke den første som reagerer på at han står feilaktig oppført i statskirkens registre. Den norske kirke har de siste dagene blitt nærmest nedringt av sinte mennesker som har mottatt valgkort feilaktig.

- Det går på helsa løs for mange, sier sogneprest i Eidsvåg og fungerende prost Trond Wathne i Åsane og Arna prosti, til Bergens Tidende.

Årsaken til at så mange er feilaktig oppført skyldes antakelig opprettelsen av kirkens medlemsregister i 1998. Da ble nemlig folkeregisteret lagt til grunn, og ikke-medlemmer skulle lukes ut etter hvert. Kirken håper nå å kunne benytte kirkevalget til å rydde opp, og sender sammen med valgkortet en ferdig frankert konvolutt som kan benyttes hvis man er feilaktig oppført i registrert.

Slår begge veier

En undersøkelse Norstat gjorde for Human-Etisk Forbund i 2007, antyder at mer enn 100.000 personer kan være feiloppført som statskirkemedlemmer.

Nå påpeker imidlertid prester i kirken at det også kan være mange som feilaktig ikke er oppført i medlemsregistrene - og dermed er ufrivillig «utmeldt» av kirken.

- Jeg har funnet flere eksempler på folk som er både døpt, konfirmert og ikke utmeldt av statskirken, men som ikke står oppført i registrene, sier sogneprest Hans Jørgen Morvik i Søreide menighet i Bergen.

Han forteller at man i Fana prosti har funnet at halvparten av dem som egentlig skulle vært oppført fra et årskull, ikke sto registrert i kirkens register.

- Det virker som om dette er en systemsvikt. Antakelig har de som førte opp registrene da de ble laget, gjort en for dårlig jobb, sier Morvik.

Han oppfordrer nå folk som mener de er medlem i statskirken, men som ikke har mottatt valgkort, om å henvende seg til kirken.

- Det er jo bare den gruppen som er feilaktig innmeldt som gir lyd fra seg, men dette slår begge veier, sier sognepresten.(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer