Abortregister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra nyttår blir kvinner som tar abort registrert. Registreringen skjer på en måte som kan kople opplysningen til andre register, og som dermed truer personvernet. Det skjer uten samtykke fra kvinnene. Forskriften som ble lagt fram på høring av den forrige regjeringen, møtte sterk

motstand i Stortinget og i fagmiljøer, som Datatilsynet og Legeforeningen. Likevel er den blitt innført etter å ha gjennomgått mindre forandringer i Sosial- og helsedirektoratet, ifølge NTB.

Det er generelt grunn til å være skeptisk til den omfattende registreringen av personalopplysninger som det er åpnet for de senere åra. Når registreringen attpåtil gjelder et så ømtålig emne som abort, burde myndighetene ha stoppet opp. Begrunnelsen for registreringen er at man ønsker informasjon som kan bidra til å hindre uønskete svangerskap. Det fins allerede mer enn nok opplysninger til å drive forebyggende arbeid, og hensynet både til personvernet og abortloven veier tyngre. En rødgrønn regjering må selvsagt verne om retten til selvbestemt abort, ikke svekke den, og vi regner med at registreringen opphører.