HAR SONDERT: Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vant fram på det ekstraordinære landsmøtet i KrF 2. november. Nå har de sondert med regjeringspartiene om mulighetene for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR SONDERT: Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vant fram på det ekstraordinære landsmøtet i KrF 2. november. Nå har de sondert med regjeringspartiene om mulighetene for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Regjeringssonderingene avsluttet

- Abortseier ikke nok til å gå i regjering

- Et delt KrF krever gjennomslag på flere områder enn abortloven.

Sonderingene mellom regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre med KrF om en flertallsregjering skal være avsluttet, meldte Dagens Næringsliv i ettermiddag. Nå skal forhandlingsdelegasjonene orientere sine respektive partiorganer og få ryggdekning for å få i forhandlinger på nyåret. I morgen ettermiddag har Frp innkalt sitt landsstyre.

Det er imidlertid ingen automatikk i at sonderinger og forhandlinger fører til at KrF går inn i regjeringen, understreker fylkesleder i Hordaland, Dag Sele, overfor Dagbladet.

- Vi har et delt parti. Vi har sagt at vi skal prøve å søke gjennomslag til høyre først, og skal gjøre et helhjertet forsøk. Men det blir større behov for å se hele forhandlingsresultatet denne gangen. Overgangen fra sonderinger til forhandlinger blir mer avgjørende enn det som kanskje er vanlig i slike situasjoner. Selv om det blir forhandlinger, er vi ikke låst til å bli enige. Forhandlingsresultatet avgjør, sier Sele til Dagbladet.

- Helheten avgjør

Fylkesleder i Finnmark og sentralstyremedlem Svein Iversen sier han følger Seles resonnement.

- Det legges jo mye prestisje fra alle partiene i å lykkes. Men det er et forhandlingsresultat som skal godkjennes. Da er det ikke bare enkeltsaker som avgjør, men helheten i plattformen.

- Så gjennomslag i abortsaken holder ikke?

- Det blir ekstremt smalt. Alt står ikke og faller med den saken. Abortsaken er en av mange saker, og ikke avgjørende for meg. Kjell Ingolf Ropstad valgte å fronte den, og må jo lande den på en akseptabel måte. Men det er jo fire partier som skal bli enige, sier Iversen.

Både han og Sele sto på Knut Arild Hareides linje i kampen om retningsvalg i KrF.

Også leder i Hedmark KrF, Oluf Maurud, deler analysen.

- Normalt er det vel slik at dersom man går fra sonderinger til forhandlinger, så blir det enighet. Men det er ikke så opplagt at vi kommer i mål denne gangen. I 2013 stoppet vi etter sonderingene. Nå har vi et landsmøtevedtak, men et delt parti. Det betyr at må må få solid gjennomslag som hele partiet kan akseptere, sier Maurud.

- Abortsaken ikke avgjørende

Fylkesleder i Telemark, Erik Næs, sier det er viktig at KrF gjennom en eventuell regjeringsplattform står fram som et parti med bredde og gjennomslag på flere saksområder.

- Abortsaken er en av mange viktige saker for KrF, men jeg vil ikke rangere den over andre. For meg er ikke den saken avgjørende for partiets retningsvalg. Hvis man skal endre eller fjerne paragraf 2c i abortloven, må det være som resultat av en mye mer omfattende prosess enn vi har hatt den siste tiden, gjennom utredning og en lengre prosess. En slik lovendring må forankres og ha flertall i befolkningen, sier Næs.

Han forventer at KrFs barnereform og likeverdsreform kommer inn i plattformen til en firepartiregjering, og understreker at landbrukspolitikk alltid har vært viktig for KrF.- Og så er det forvalteransvaret. Derfor må en regjering med KrF ta grep for å følge opp internasjonale klimaavtaler. Vi må være et parti for framtidas unge mennesker, sier Næs.

Sonderingene startet 22. november etter at budsjettavtalen mellom de samme fire partiene var i havn på Stortinget.