Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abortstrid om ungjenter

Helseminister Tore Tønnes åpner for at jenter under 16 år skal kunne få utført abort - uten at mor og far får vite noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I lover om svangerskapsbrudd heter det at dersom jenta er under 16 år og ønsker abort, skal foreldrene «gis anledning til å uttale seg med mindre særlige grunner taler imot det». Helse- og sosialdepartementets nye fortolkning av loven legger derimot opp til at «Dersom kvinnen aktivt motsetter seg at foreldrene skal få uttale seg (...) så bør hennes ønske respekteres.»

Nytolkningen blir presentert i departementets utkast til nye forskrifter, melder Aftenposten.

- Jeg kan ikke skjønne at en jente under 16 år - uansett hvem hun er - kan være moden nok til å avgjøre dette selv, mener KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland. Hun sier at dette betyr en uthuling av gjeldende lov og at forslaget innebærer en sterk liberalisering av abortloven.

KrF-lederen får langt på vei støtte av lederen i Stortingets sosialkomité, John I. Alvheim (FrP) og presidenten i legeforeningen, Hans Petter Aarseth.

I løpet av de siste fire årene har litt i overkant av 100 jenter under 16 år tatt abort her til lands, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media