Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Abrahamsens kritikk er useriøs

Vestoppland politidistrikt slår tilbake etter Skreia-drapet.

FUNNET PÅ VERANDAEN: Den 38-årige trebarnsmoren ble funnet drept på verandaen som ligger til soverommet hun delte med sin 42-årige nå drapssiktede ektemann. Han ringte selv og meldte fra om drapet, som skjedde bare timer etter at han ble avvist på psykiatrisk sykehus. Foto: JON OLAV ANDERSEN/TOTENS BLAD
FUNNET PÅ VERANDAEN: Den 38-årige trebarnsmoren ble funnet drept på verandaen som ligger til soverommet hun delte med sin 42-årige nå drapssiktede ektemann. Han ringte selv og meldte fra om drapet, som skjedde bare timer etter at han ble avvist på psykiatrisk sykehus. Foto: JON OLAV ANDERSEN/TOTENS BLAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiinspektør Ketil Myhre i Vestoppland politidistrikt svarer i dag på den kraftige kritikken mot politidistriktet fra privatetterforsker Finn Abrahamsen i etterkant av drapet på Skreia natt til i går.

I Oppland Arbeiderblad avviser inspektøren Abrahamsens kritikk av det han kaller «politiet på Toten».

- Jeg må si at noen av kommentarene hans framstår som både sleivete og useriøse. Særlig i en situasjon som denne, der tre barn har mistet sin mor. Da synes jeg man kan bruke mindre ord enn det han gjør. Dessuten har han ikke engang vært i kontakt med oss, sier Myhre til lokalavisa.

Ville legges inn
En 42-åring er nå siktet for å ha drept sin 38-årige kone. Drapet skjedde etter at en bekymringsmelding fra ekspolitiinspektør Abrahamsen ikke munnet ut i noen politiaksjon, og etter at 42-åringen mislyktes i å få lagt seg selv inn på psykiatrisk sykehus kort tid før drapet.

Abrahamsen, som tidligere ledet voldsavsnittet i Oslo-politiet, hadde den drapssiktede som klient og varslet tirdag denne uka, gjennom mannens advokat, fra om at klienten var i psykisk ubalanse og til fare for seg selv og andre, ikke minst med tanke på skytevåpenet 42-åringen oppbevarte hjemme.

Vestoppland politidistrikt varslet i sin tur kommunelegen i Østre Toten - som kom til at innleggelse ikke var nødvendig.

Ekspolitimannen var ikke nådig i sin karakteristikk av «politiet på Toten».

- Dette kunne gått annerledes, nå må politiet forklare seg, uttalte Abrahamsen i går.

- Tragisk
I dag utdyper Abrahamsen sitt standpunkt. Han mener Vestoppland politidistrikt har ignorert eller feiltolket retningslinjene og lesset politiansvar over på helsevesenet.

- Her har man gitt alt ansvar til én lege på Toten, i stedet for å ta grep selv, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- På Gjøvik jobber man tydeligvis annerledes enn i Oslo. Myhre kan ikke stå på TV og fortelle det norske folk at de ikke kunne beslaglegge våpenet fordi det ikke forelå en volds- og trusselsituasjon. Dette er feil, sier han.

- Det er tragisk at Myhre har ikke fått med seg en veiledning utgitt av Politidirektoratet og Helsedirektoratet, som slår fast at politiet og psyiatrien må snakke sammen i tilfeller som dette, hvor folk kan være en fare for andre.

SLÅR TILBAKE: Politiinspektør Ketil Myhre ved Vestoppland politidistrikt kan betakke seg for å få passet påskrevet av Finn Abrahamsen. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
SLÅR TILBAKE: Politiinspektør Ketil Myhre ved Vestoppland politidistrikt kan betakke seg for å få passet påskrevet av Finn Abrahamsen. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Abrahamsen peker på Oslo-prosjektet «Nettverk i psykiatrien» som et eksempel på et vellykket samarbeidsprosjekt mellom helsevesen og politi.

Kulturkonflikt
Abrahamsen tegner omrisset av en kulturkonflikt.

- Myhre har ikke jobbet på mitt nivå. Jeg har erfaring fra 10-15 års praktisk arbeid i felten, mens han kommer fra en akademisk bakgrunn, sier han.

Abrahamsen var i går inne til avhør om drapssaken, på grunn av sin rolle som privatetterforsker for den drapssiktede 42-åringen.

- Politiet kunne fått denne informasjonen på tirsdag, da jeg møtte ham og så ammunisjon i bilen, sier han.

Han framholder at han ikke er ute etter noe munnhoggeri med Myhre i media - men understreker at han gjorde det han syntes var nødvendig.

- Jeg kunne fortiet dette, men saken er såpass presserende at jeg benyttet meg av kanalene jeg kan benytte, for å få belyst saken.

Han hevder Myhres reaksjon er den eneste negative han har fått etter utspillet i går.

By mot land
- Slik Abrahamsen er blitt sitert i media, kan det virke som om han ser ned på politiet her oppe, at det bare er Oslo-politiet som kan håndtere slike situasjoner som dette, sier en oppgitt Ketil Myhre til Dagbladet.

Han understreker:

- Vi vet godt at psykisk ustabilitet er grunn til å beslaglegge våpen - men innrømmer gjerne at vi vurderte situasjonen dit hen at det ikke hastet mer enn at saken ble overlatt til en saksbehandler, sier han - men legger til:

- Det ville uansett ikke gjort noe fra eller til, siden skytevåpenet ikke ble brukt under drapet.

LANGET UT: Finn Abrahamsen, her fra den gang han ledet voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, kom med knallhard kritikk av «politiet på Toten» i går. Det var han som initierte bekymringsmeldingen om den nå drapssiktede 42-åringen - den ble ikke tatt til følge. Foto: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET
LANGET UT: Finn Abrahamsen, her fra den gang han ledet voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, kom med knallhard kritikk av «politiet på Toten» i går. Det var han som initierte bekymringsmeldingen om den nå drapssiktede 42-åringen - den ble ikke tatt til følge. Foto: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET Vis mer

Han avviser at hans politidistrikt har lesset politiansvar over på helsevesenet.

- Helsevesenet tar seg av folk som er syke - og her forelå det melding om en person som var syk. Politiet har plikt til å varsle helsevesenet, men vi har ikke hjemmel for å arrestere syke bare fordi de er syke, sier Myhre.

- Ikke konflikt
Han framholder at samarbeidet mellom politi og helsevesen i Vestoppland fungerer utmerket. Han setter samtidig spørsmålstegn ved Abrahamsens framgangsmåte.

- Hvis han satt på viktig informasjon, hvorfor tok han ikke bare kontakt med oss direkte? I kraft av sin posisjon som eksinspektør ville vi hørt på ham, sier Myhre.

Han understreker at han ikke ser på ordvekslingen med Abrahamsen som en konflikt.

- Jeg kaller det meningsutveksling.

I går kveld ble det kjent at Spesialenheten for politisaker vurderer å granske Vestoppland politidistrikts opptreden rundt drapet.

Den siktede 42-åringen er nå innlagt på Reinsvoll sykehus - sykehuset han prøvde å få seg selv innlagt på før drapet. Han skal etter planen framstilles for fengsling i ettermiddag.

ETTERFORSKNING: Etterforskere fra Kripos på plass utenfor boligen der drapet fant sted. Den tekniske etterforskningen pågår for andre dag på rad. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET
ETTERFORSKNING: Etterforskere fra Kripos på plass utenfor boligen der drapet fant sted. Den tekniske etterforskningen pågår for andre dag på rad. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media