Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abramovitsj kjøpte seg politisk gudfar for titalls milliarder

Nå drar gudfaren Chelsea-eieren for retten i et bittert oppgjør omgitt av skumle av livvakter.

SAKSØKT: Roman Abramovitsj er saksøkt for 27 milliarder kroner av sin tidligere gudfar Boris Beresovskij. Abramovitsj er omgitt av en rekke livvakter på vei til og fra retten i London. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
SAKSØKT: Roman Abramovitsj er saksøkt for 27 milliarder kroner av sin tidligere gudfar Boris Beresovskij. Abramovitsj er omgitt av en rekke livvakter på vei til og fra retten i London. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Chelsea-eier Roman Abramovitsh og Putin-motstander Boris Berezovskij utkjemper nå et bittert oppgjør i London, omgitt av landets beste forretningsadvokater og en rekke livvakter.

Berezovskij saksøker Abramovitsj for 27 milliarder kroner, noe som er britisk rekord når det gjelder sivile søksmål. Han påstår at han har blitt «presset, forrådt og truet» av Chelsea-eieren til å selge sin del av oljeselskapet Sibneft.

Det er satt av 12 uker til rettsforhandlingene, men allerede i løpet av de to første dagene har en rekke detaljer rundt de styrtrike russernes liv blitt avslørt. Spesielt 90-tallet, da Boris Jeltsin styrte Russland med støtte fra oligarkene er sentralt i rettssaken.

Oligarkene var en liten gruppe forretningsmenn som ble styrtrike etter at de overtok statlige bedrifter etter kommunismens fall på starten av 90-tallet. Bedriftene ble ofte solgt til langt under reell verdi og mange russere ser på oligarkenes voldsomme rikdom som reint tyveri fra felleskassa.

Privatfly, smykker og franske palasser Abramovitsj ønsket å komme seg inn i dette miljøet, men var da avhengig av en gudfar - en som kunne introdusere ham for Jeltsins innerste krets og gå god for ham. Berezovski var edderoppen i Jeltsins nett, han var den russiske presidentens faste tennispartner og elskeren til Jeltsins datter. Han var Russlands rikeste mann og var leder av Det nasjonale sikkerhetsråd.

De to oligarkene ble nære venner og samarbeidet om å bli rikest mulig i kaoset etter kommunismens fall. I tillegg brukte Abramovitsj milliarder av kroner på å smøre Berezovskij. Detaljer rundt denne smøringen - prisen på politisk innflytelse i Russland på 90-tallet - har nå kommet for dagen i forbindelse med den pågående rettssaken.

Jonathan Sumption, Abramovitsjs advokat, opplyser at mellom 1995 og 2002 mottok Berezovskij 21 milliarder kroner fra Abramovitsj-kontrollerte bedrifter. Disse kontantene fikk Berezovskij for å sikre Abramovitsj tilgang til kretsen rundt Jeltsin.

EDDERKOPPEN: Boris Berezovskij geleides ut av retten av sin livvakt. Mørke solbriller, glinsende dresser og milliardbeløp er ingredienser i rettssaken. Foto: Luke MacGregor/Reuters/Scanpix
EDDERKOPPEN: Boris Berezovskij geleides ut av retten av sin livvakt. Mørke solbriller, glinsende dresser og milliardbeløp er ingredienser i rettssaken. Foto: Luke MacGregor/Reuters/Scanpix Vis mer

Noen tror kanskje at 21 milliarder over sju år i smøring er rikelig, men det stopper ikke der. På slutten av 90-tallet fikk Berezovskij dekket sine «private utgifter». Dette inkluderer palasser i Frankrike, privatfly, smykker til kjæresten og verdifulle malerier. Alt betalt av Abramovitsj.

- Jeltsin kjøpte mediene Disse utgiftene har Abramovitsj ingen problemer med i dag. Advokat Sumption sier at det var helt naturlig at Berezovskij skulle ha betalt.

- Berezovskij kontrollerte et medieimperium og overtalte Jeltsin til å slå sammen statlige selskaper og danne Sibneft. Tilbake skulle Jeltsin få støtte fra Berezovskijs medieselskaper, sier advokat Sumption, som representerer Abramovitsj.

- Abramovitsj ville aldri fått til noe som helst uten Berezovskij og han har alltid vært åpen på at han måtte betale tilbake.

Men der slutter også enigheten. Abramovitsj mener at Berezovskij aldri bidro til å bygge opp Sibneft, han sørget bare for den politiske innflytelsen som skulle til for å danne selskapet. Berezovskij mener på sin side at han i realiteten var deleier i selskapet, selv om han aldri direkte eide aksjer.

Berezovskij mener derfor at Abramovitsj skylder ham ytterligere 27 milliarder kroner, i tillegg til de 21 milliardene han fikk utbetalt i perioden fra 1995 til 2002 og de private utgiftene han fikk dekket i samme periode.

Putin-motstander Berezovskij Mot slutten av 90-tallet var det tydelig at en stadig mer alkoholisert Jeltsin representerte fortiden. Mannen som seilte opp som arvtager til den russiske tronen var Vladimir Putin, en annen mann Berezovksij hadde hjulpet inn i det russiske maktsentrumet.

Men da Putin kom til makten, vendte han ryggen til sine mektige venner. Berezovskij ble satt under politietterforskning for skatteunndragelser og svindel, og rømte til London. Abramovitsj spilte kortene sine smartere og flyttet samme vei, men uten rettslige problemer.

RIKDOM: Verdens største yacht, «Eclipse», er et av Abramovitsjs flotteste leketøy. Den russiske milliardæren har også brukt en del av rikdommen sin på fotballklubben Chelsea. Foto: Sebastien Nogier/AFP/Scanpix
RIKDOM: Verdens største yacht, «Eclipse», er et av Abramovitsjs flotteste leketøy. Den russiske milliardæren har også brukt en del av rikdommen sin på fotballklubben Chelsea. Foto: Sebastien Nogier/AFP/Scanpix Vis mer

Berezovskij har brukt tiden etter at han flyttet fra Russland til å kritisere Putin i sterke ordelag, blant annet hevder han at Putin sto bak en serie bomber i boliglokker i Moskva høsten 1999. Putin skal så ha brukt bombeangrepene som påskudd for å innlede den andre Tsjetsjenia-krigen, noe som sikret ham den nødvendige populariteten til å bli president året etter.

Neste vår innleder Putin etter alle solemerker sin tredje presidentperiode i Russland, i mens driver to av Russlands rikeste menn en 12 uker lang offentlig skittentøyvask i London, der også Putins navn vil bli dratt inn.

90-TALLET: Boris Jeltsin og Boris Berezovskij var nære allierte på 90-tallet. Berezovskij kom på feil fot med Putin i 2000 og flyktet landet. Foto: AP/Scanpix
90-TALLET: Boris Jeltsin og Boris Berezovskij var nære allierte på 90-tallet. Berezovskij kom på feil fot med Putin i 2000 og flyktet landet. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!