- Absint er bare alminnelig sprit

Bare noe romantisk tøv at kunstnere drakk seg sinnssyke på denne spriten, fastslår fagfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Absint, også kjent som «den grønne feen», er egentlig et ganske alminnelig brennevin. Det er bare noe romantisk tøv at kunstnere drakk seg sinnssyke på denne spriten, fastslår fagfolk.

Absinten er nok helseskadelig, men det er ene og alene fordi den inneholder så mye alkohol, framholdt forskere ved CVUA-laboratoriet i Karlsruhe i Sør-Tyskland tirsdag. De har gransket brennevinet i samarbeid med kolleger i Storbritannia og USA.

- At absint skulle ha noen psykoaktiv virkning er bare en skrøne, sier forskeren Dirk Lachenmeier. Psykoaktive stoffer påvirker sentralnervesystemet og gir endret oppfatning av omgivelsene samt humørsvingninger og atferdsendringer.

Blant de mange legendene knyttet til drikken, handler en om at den nederlandske maleren Vincent van Gogh skar av seg øret i absintrus. Slike rykter bidro til at Frankrike forbød absint i 1915, og Tyskland innførte et tilsvarende forbud i 1923.

I 1998 åpnet EU igjen for salg av absint, på betingelse av at produktene ikke inneholder mer enn 35 milligram av det kjemiske stoffet tujon per liter. Tujon, som også forekommer i olje fra veksten malurt, kan i høye konsentrasjoner forårsake kramper og endog døden.

(NTB)