Bistår unge reisende:

- Absolutt et behov

Mange unge reiser kanskje til utlandet alene for første gang i år. Dagbladet møtte Sjømannskirkens nattevandrere i Magaluf, som står klare for å hjelpe ungdommene ved behov.

NATTEVANDRERE: På steintrappa ved siden av det norske utestedet Gjøkeredet i Magaluf, har tre nattevandrere fra Sjømannskirken rigget seg til for sommeren, klare til å bistå unge reisende ved behov. Foto: Shad Madian / Dagbladet
NATTEVANDRERE: På steintrappa ved siden av det norske utestedet Gjøkeredet i Magaluf, har tre nattevandrere fra Sjømannskirken rigget seg til for sommeren, klare til å bistå unge reisende ved behov. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

MAGALUF (Dagbladet): Gatene i Magaluf på Mallorca fylles igjen opp av turister, og etter to år med pandemi forventes flere førstegangsreisende.

Dagbladet ble med ekteparet Lillian og Erik Wennerberg, og Per-Kristian Gundrosen på sin første vakt som nattevandrere for Sjømannskirken, i den «skandinaviske gata» på den populære ferieøya.

Merker behovet

Gjennom sommermånedene rigger de seg til på trappa ved siden av den norskeide baren Gjøkeredet. Her bistår de unge reisende ved behov.

Gata hvor de skandinaviske barene ligger på rekke og rad, ligger like overfor den «britiske gata», som på kveldstid forvandles fra en stille og rolig gate, til en eneste stor nattklubb, fylt av festglade mennesker.

Her traver fulle undommer, lettkledde briter og uttallige utdrikningslag opp og ned gata inn i de sene nattetimer.

Litt roligere er det imidlertid der de frivillige fra Sjømannskirken har slått seg ned.

I oransje, lett gjenkjennelige T-skjorter, pakker trioen like før klokka elleve bilen full av vannflasker og førstehjelpsskrin. Paret Wennerberg har gjort tilsvarende jobb på Kypros tidligere og har generelt mye erfaring med barn og unge. Gundrosen har bakgrunn fra diakoni og sykepleie, og har også jobbet i Sjømannskirken før.

- Det har vært en veldig fin opplevelse tidligere. Vi merker at ungdommene setter pris på det, og har fått tilbakemeldinger på at det verdsettes av foreldrene hjemme, sier Lillian.

FRIVILLIG: Lillian Wennerberg trives i jobben som frivillig for Sjømannskirken og er klar til å ta fatt på to uker som nattevandrer. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FRIVILLIG: Lillian Wennerberg trives i jobben som frivillig for Sjømannskirken og er klar til å ta fatt på to uker som nattevandrer. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Har dere inntrykk av at det er et behov for dere?

- Absolutt! Vi har sett at det er veldig positivt at Sjømannskirken er til stede. Vi er ikke her for å rette pekefinger, men for at unge skal føle seg trygge, om det skulle være en tå som må plastres, eller om det skulle være behov for en voksen å prate med. Vi tror det har en effekt og at det er en trygghet for foreldrene, sier Erik.

- Vårt ønske er å vise omsorg, legger Gundrosen til.

Behov for en prat

Sjømannskirken er en organisasjon som er synlig flere steder hvor mange nordmenn liker å feriere.

Nattevandrernes primæroppgave er å dele ut vann til feststemte ungdommer og å være til stede, samt slå av en prat ved behov, komme med råd og være et trygt «voksen-nærvær», ifølge operativ leder i Sjømannskirken, Jan Stellef Rønningen.

Ordningen startet på Kypros for ti år siden, og har seinere blitt utvidet.

- I 2020 og 2021 ble det ikke gjennomført på grunn av pandemien, men nå er turismen tilbake og vi tror at det blir mange unge på sin første ferietur uten foreldrene denne sommeren, sier Rønningen.

FULL LAST: Utenfor sjømannskirken i Palmanova pakkes bilen full av vannflasker og førstehjelpsskrin, klar til den første natta på vakt som nattevandrer i Magaluf. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FULL LAST: Utenfor sjømannskirken i Palmanova pakkes bilen full av vannflasker og førstehjelpsskrin, klar til den første natta på vakt som nattevandrer i Magaluf. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Han legger til at de fra tidligere år har erfart at ungdommene opplever mye på reise, som de kanskje ikke vil snakke med foreldrene om, men som de likevel har behov for å dele med noen.

- Noen har hatt behov for hjelp tilbake til hotellet, eller ambulanse, noen har sovnet på bar og blitt innestengt, mens andre vet ikke hvor mye alkohol de tåler, eller at man tåler mindre i varmen, forteller Rønningen.

«Det trygge stedet»

Det ble en rolig start for nattevandrerne den første natta, men Lillian forteller at de delte ut nesten dobbelt så mange drikkebeger på dag to.

- Det blir nok bare mer utover. Mange er kanskje litt skeptiske og usikre på hvem vi er først, men det blir gjerne sånn at folk kjenner oss igjen i løpet av uka og kommer tilbake, sier hun, og legger til:

- Ungdommene uttrykker overraskelse og stor takknemlighet for at vi er der. Ei jente sa til meg: Vi kaller trappa her for «det trygge stedet». Sånn går nettene for oss, og vi trives med jobben og ungdommene.

«DET TRYGGE STEDET»: Ekteparet Wennerberg har inntrykk av at ungdommene som oppsøker dem er takknemlige for jobben de gjør, og at det er godt å ha noen voksne i nærheten. Foto: Shad Madian / Dagbladet
«DET TRYGGE STEDET»: Ekteparet Wennerberg har inntrykk av at ungdommene som oppsøker dem er takknemlige for jobben de gjør, og at det er godt å ha noen voksne i nærheten. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Rønningen opplyser også at Sjømannskirken har lokalkjente medarbeidere som gir opplæring til de frivillige i hvordan de skal kontakte blant annet legevakt, sykehus og drosje, dersom det skulle bli et behov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer