Absolutt gehør

Navn: Einar Steen-Nøkleberg Alder: 55 Yrke: Pianist, professor i musikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk om det for eksempel ble oppdaget 120 ukjente Beatles-melodier som verden tidligere aldri hadde hørt. Da ville det blitt baluba og kjempeoverskrifter i all verdens aviser. Nå er det funnet 120 hittil ukjente komposisjoner av Harald Sæverud. Einar Steen-Nøkleberg har nettopp spilt dem inn på seks CD-er. Jovisst har det vært omtalt i dannede former på avisenes kultursider. Men det synes ikke å ha gått opp for verken musikkpublikum eller andre hvilken kjempesensasjon dette er.

- Noen av dem er utrolig gode, minst på høyde med «Rondo amaroso» og «Kjempeviseslåtten», forteller Steen-Nøkleberg som i helga feirer 30-årsjubileum som pianolærer med en elevkonsert på Norges Musikkhøyskole. Han nevner titler som «Lauperstrengen» og «Lengselsvalsen». Vi sier den siste høres ut som Reidar Thommessen, men jubilanten sier dette er genuint sæverudsk, med steilt tonespråk og særpreg. Men ikke alle titlene er det, spesielt ikke noen ungdomsverker med romantisk vinkling.

Selv er Steen-Nøkleberg pianist i internasjonal toppklasse. Han har vunnet de priser og utmerkelser det er verd å vinne: Allerede i 1968 fikk han «Hochschulewerrbewerb» i Tyskland, i 72 vant han Den norske pianistkonkurransen, Kritikerprisen i 75, Spellemannprisen i 76 og Lindemannsprisen i 1984. BBC Saturday Review har utropt hans innspilling av Griegs klaverkonsert med London Symphony Orchestra til den beste som noensinne er gjort, mens sveitsisk radio nettopp har plassert hans versjon av Griegs ballader helt på topp.

I 1975 ble han utnevnt til Tysklands yngste musikkprofessor. I 81 ble han professor ved vår hjemlige Musikkhøyskole. Han er også professor ved musikkhøyskolen i Hannover.

Minst like stor betydning for norsk musikkliv har Steen-Nøkleberg hatt som omsorgsfull, kritisk, men uhyre inspirerende lærer. - Det var Einar som lærte meg å være pianist, sier Morten Gunnar Larsen, som skal være med på elevkonserten i morgen og spille Bachs A-moll konsert for fire klaverer sammen med Steen-Nøkleberg, Anne Eline Riisnæs og Sigurd Slåttebrekk.

- Jeg hadde ikke markert noe jubileum hvis det ikke hadde vært for mine fantastiske elever. Det er en helt usedvanlig strålende gjeng, sier Steen-Nøkleberg.

Som startet sin musikalske karriere med dixieland-orkester i Moss, og som nå har overtatt slektsgarden i Våler der ulvene i øyeblikket er hyppigere gjester enn eieren, som i tillegg til alt annet også har absolutt gehør.