Absurd oppdrag: Redd bøddelen

I går la Chiles utenriksminister, José Miguel Insulza, ut på det mest absurde oppdraget i sitt liv: Han må forsøke å redde bøddelen som tvang ham i eksil og som torturerte og drepte mange av hans venner og partifeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I LONDON: Utenriksministeren og sosialisten José Miguel Insulza forlater utenriksdepartementet i London, der han har forsøkt å be britene om nåde for general Pinochet, diktatoren som drev utenriksministeren i eksil.

Utenriksminister Insulza kom i går til London for å forsøke å få løslatt general Augusto Pinochet og hindre at generalen blir utlevert til Spania for å stilles for retten der. Under general Pinochets 17 år lange diktatur i Chile - fra 1973 til 1990 - flyktet sosialisten Insulza fra landet og slo seg ned som politisk flyktning i Mexico.

Pinochets regime drepte om lag 3000 sosialister, kommunister og andre på venstresida, ifølge en offisiell granskingskommisjon, mens rundt tusen andre forsvant til en uavklart skjebne.

Diplomatisk brudd

Insulza møtte i går den britiske utenriksministeren, Robin Cook, men han innrømmet allerede ved avreisen fra Chile at «man kan ikke vente seg snarlige resultater» av hans oppdrag. Cook har allerede sagt at han «verken kan eller vil» gripe inn.

Utenriksministeren er sendt på det ubehagelige oppdraget av president Eduardo Frei. I Chile er mange redd for at denne affæren kan virke ødeleggende for det gjenopprettede demokratiet, og mange frykter hva de militære til slutt kan finne på om «det ufattelige» skulle skje: General Pinochet på tiltalebenken i Spania.

Hærsjefen, general Ricardo Izurieta, krevde i et møte i Det nasjonale sikkerhetsrådet onsdag kveld diplomatisk brudd med London.
Ytre høyre i Chile krevde at Insulza ikke skulle reise aleine, men få med seg en delegasjon med representanter for alle de tre statsmaktene for å vise at Chile står samlet bak Pinochet. Men denslags uryddig diplomati ville ikke Frei vite av.

Smertelig

Etter at Chiles diplomati led nederlag i og med Overhusets kjennelse, forsøker man seg nå med humanitære argumenter om Pinochets høye alder og svake helse. Han feiret 83-årsdagen da Overhuset avsa kjennelsen. Men hvilken smerte må ikke Pinochet kjenne i sitt hjerte når sosialisten Insulza kommer til britene og ber dem vise medmenneskelig nåde mot ham, generalen?

- Jeg forsvarer ikke en diktator. Jeg forsvarer landet, var alt Insulza ville si i går.

Formell siktelse

Avgjørelsen om utlevering til Spania eller ikke skal fattes av innenriksminister Jack Straw, et fordums blomsterbarn med lang fartstid i demonstrasjonstog mot Vietnamkrigen og Pinochets diktatur. Men Insulza skal ikke møte Straw, åpenbart fordi så klar innblanding kunne virke mot sin hensikt.

Fra London drar Insulza til Madrid.

Der vil dommer Baltasar Garzsn om få dager offentliggjøre en formell siktelse, som også kan inneholde en søknad om å få avhøre Pinochet på britisk jord.
I Chile har sosialdemokraten Ricardo Lagos, som ventes å bli landets neste president, sagt at han kan slutte seg til kravet om å få Pinochet tilbake til Chile, men på et tveegget vilkår: Chile må gjøre klart til et rettsoppgjør med sine egne. Det samme mener erkebiskopen i Punta Arenas, Tomas Gonzalez.