Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Absurd overvåking

Arthur Arntzen reagerer med vantro på overvåkingen av sin ekskollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Det er trist og fullstendig absurd at journalister i jobb ble avlyttet så seint som i 1983, sier Arntzen, som jobbet sammen med John Arne Markussen på Dagbladets Nord-Norge-kontor fra 1981 til 1985, og mener POT har opptrådt respektløst overfor journalisters kildevern.

- Dette er uvirkelig. Det de foretok seg, hadde ofte et komikkens skjær. Jeg pleide å gjøre narr av hysjfolka fordi de opptrådte så amatørmessig. Det burde jeg kanskje ikke gjort, sier Arntzen.

Dokumenter fra overvåkingspolitiet viser at Markussen ble overvåket mens han jobbet ved avisas Nord-Norge-kontor.

- Det er helt virkelighetsfjernt. La oss håpe Per Sefland står for en mer fornuftig ressursbruk i dag, sier Arntzen.

Sefland, i dag sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, var politimester i Vest-Finnmark i 1982- 83 og har signert flere av dokumentene om Markussen.

- POT var jo ganske fantasifulle i Nord-Norge på 60- og 70-tallet, men for meg er det overraskende at de overvåket pressefolk til langt ut på 80-tallet, sier Arntzen, som jobbet ved Dagbladets Tromsø-kontor fra 1968 til 1988 og dekket blant annet Alta-striden. Han tror overvåkingen mot Markussen hadde sammenheng med Dagbladets standpunkt i Alta-saken.

- Vi tok standpunkt mot kraftutbyggingen. Jeg går ut fra at det må ha vekket interesse hos hysjtjenesten, sier han.

Han har og jobbet ved Lofotpostens Tromsø-kontor og fikk da flere henvendelser fra POT.

- De ønsket film fra møter vi hadde dekket, og møter de regnet med vi skulle dekke. Det dreide seg særlig om møtene i Norsk-Sovjetisk samband. Jeg avslo naturligvis og syntes den massive overvåkingen av hederlige mennesker var latterlig, sier Arntzen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media