Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Absurd teater Absurd teater i Milosevics generalstab

BEOGRAD (Dagbladet): Talsmenn for det serbiske regimet hevder at NATO har brukt splintbomber, at alliansen systematisk bomber brakker der soldater bor og at de selv har skutt ned «et betydelig antall fiendtlige fly».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt har imidlertid ikke serberne lagt fram et eneste bevis for påstandene.

- Bevisene blir nå bearbeidet i generalstaben. Når det er gjort, vil de bli lagt fram, sa oberstløytnant Miloje Novakovic, sjef for generalstabens presseavdeling, under den første pressekonferansen som den jugoslaviske militærledelsen holdt i går.

- Verden vil snart få opp øynene for hvilke forbrytelser USA og NATO har gjort seg skyldige i overfor et lite, fredselskende land som aldri har angrepet noen, sa oberstløytnant Novakovic.

Han truet med at de ansvarlige politiske og militære lederne i Vesten vil bli trukket for en domstol som enkelte serbere allerede er fortrolige med - FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Science fiction

En sivilt ansatt i generalstaben hevder overfor Dagbladet at NATO skal ha droppet små innpakkede, finskproduserte radiosendere over Beograd - angivelig for å lede veien for seinere massakrering i hovedstaden.

I motsetning til de politiske ledernes innholdsløse retorikk, har generalstabens talsmann noen tall:

90 militære installasjoner, sju militære flyplasser og et titall militære forlegninger er bombet til dels mange ganger. Generalstaben rapporterte om rundt 500 NATO-flytokt over Jugoslavia.

Blant de militære installasjonene er 14 luftforsvarsanlegg, åtte telekommunikasjonssentre og fem kommandosentre, fikk vi vite.

Whisky til pressen

Den jugoslaviske informasjonsministeren Milan Komnenic - som har begynt å servere whisky på sine pressekonferanser - gjentok i går påstandene om at NATO dreper kvinner og barn. Han hevder også at sivile tilfluktsrom skal være angrepet, men har ikke lagt fram et eneste tall eller stedsangivelse.

Spørsmål fra journalistene om å få besøke overlevende på sykehus og se steder der bombene har slått ned, blir henvist til generalstaben.

- Dere må søke, og dere skal få svar. Men vi er i krig. Hele landet er militært område. Dere må vente, være tålmodige, svarer kvinnen som tar imot journalistene i det improviserte pressesentret i den jugoslaviske hærens hus, Dom JNA.

- Bombet kloster

Informasjonsminister Komnenic og hans rådgiver Aleksandar Simic avfeier albanernes masseflukt som en «simulert exodus for å legge forholdene til rette for utenlandsk aggresjon».

De er derimot oppbrakt over at NATO-raketter skal ha truffet det ortodokse klosteret Gracanica utenfor Pristina. Dette er en nasjonalhelligdom for serbere. Men beviser, bilder eller filmopptak, kan ikke serberne presentere.

- Vi er ikke teknisk utrustet til det, svarer ministeren.

Den høflige mannen med gråstenk som snakker både tysk, fransk og italiensk kan heller ikke hjelpe de utenlandske fjernsynskorrespondentene til å få sende sine egne bilder ut av landet.

- Jeg støtter dere. Dere må spørre i ministeriet for telekommunikasjoner.