ØDELEGGELSE:  En israelsk granet treffer i Gaza. - Israelerne er redde, det er ikke vi, sier Dagbladets kilde. (AP Photo/Hatem Moussa)
ØDELEGGELSE: En israelsk granet treffer i Gaza. - Israelerne er redde, det er ikke vi, sier Dagbladets kilde. (AP Photo/Hatem Moussa)Vis mer

«Abu» (36) skyter raketter mot Israel

«Abu Jandel» (36) er et av målene for Israels offensiv mot Gaza. Han skyter raketter mot Israel, og har gått under jorda for for å forsøke og unngå et dødelig angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet/Expressen): - Jeg er et mål. De kan bombe mitt hjem, sier den militante palestineren. 

Israel trapper opp luftangrepene mot Gaza for å slå ut de israelske rakettene - og de som fyrer dem av. Til tross for at israelske styrker hevder at de har slått ut store deler av fiendens arsenal så fortsetter rakettene å regne over Israel.

- Leve i skrekk - Vi har skutt hundrevis av raketter siden stridighetene blusset opp. Vi ønsker å oppnå en skrekkbalanse. Også israelerne skal leve i skrekk, ikke bare vårt folk, sier den 36  år gamle mannen som kaller seg Abu Jandel etter en kjent palestinsk militsleder som ble drept på Vestbredden. Av sikkerhetshensyn ønsker han ikke å gi sitt egentlige navn og han ønsker ikke å avbildes.

Han har flyttet fra kona og fire døtre i flyktningeleiren Shati nær stranden i Gaza til en annen plass i området. Men han foretrekker å bli intervjuet på mitt hotell.

-  De kan skyte raketter mot mitt hus og min familie. Derfor gjemmer jeg meg. Det finnes overløpere overalt. Hvordan ble Jaabari drept?, spør Abu Jandel.

Fatah + Hamas Han snakker om Ahmed al-Jaabari, Hamas militære leder som ble drept i et israelsk luftangrep. Etter all sannsynlighet ble han forrådt av en overløper som avslørte hvor han befant seg.

Abu Jandel tilhører Al Aqsabrigaden, partiet Fatahs militære gren. Politisk er Fatah og Hamas bitre rivaler, men deres militære styrker samarbeider. I alle fall i Gaza 

- Alle grupper som skyter raketter samarbeider. Vi har alle samme mål, sier Abu Jandel.

- Vi har en felles kommandosentral. Det har vi hatt tidligere også, men i dag fungerer  den bedre enn noensinne.

- Hellig krig - Dette er hellig krig. Vi muslimer må stå imot aggresjonen. Vi har gud på vår side, sier han. Abu Jandel tilhører det sekulære Fatahs millits. Men han har et velkjent «Hamas-skjegg» og taler som en Hamas-aktivist.

Støtten til Fatah er mer en familietradisjon. Faren døde i kamp mot Israel i Sør-Libanon i 1976 - hans onkel døde i seksdagerskrigen i 1967. Selv er han født i en palestinsk flyktningeleir i Syria, men ble smuglet til Gaza som foreldreløst barn.

- Israel begynner å forstå budskapet når vi skyter mot Tel Aviv og Jerusalem. Nå er de redde for hva vi kan gjøre. Og de vet at de bare kan tape på en bakkekrig, hevder Abu Jandel.

Jussuf Talbani, kameraman for Hamas TV-kanal Al-Quds. Foto: ARNE LAPIDUS
Jussuf Talbani, kameraman for Hamas TV-kanal Al-Quds. Foto: ARNE LAPIDUS Vis mer

- De er redde for døden. Det er ikke vi. Vi har selvmordskrigere som er klare til å møte dem om de kommer, sier han. 

- Denne krigen kommer ikke til å bli som den forrige. Denne gangen kommer vi til å slåss på bakken. Vi har mer våpen og vi har lært mye på fire år, sier Abu Jandel.

Angrep høybygg I de intensive luftangrepene i går ble også journalister skadd. Israel skjøt raketter mot de øverste etasjene i to høybygg. I den ene hadde Hamas TV-stasjon Al Aqsa sitt kontor. I den andre var den Hamas-tilknyttede satelittkanalen Al Quds TV med hovedsete i Libanon. Flere internasjonale TV-kanaler har også kontor i huset.

- Raketten slo ned på vårt kontor i øverste etasje klokka ett på natta. Like etter kom det en ting til og etter mindre enn ti minutter kom en tredje rakett. Hele huset ristet, sier Jussuf Talbani (23). Han er kameramann hos Al Quds TV som befant seg på en lavere høyde.

- Seks av mine kolleger ble skadd, to er fortsatt på sykehus. Israel vil ikke at vi skal vise virkeligheten, sier Talbani. Den israelske hær forklarte angrepet slik på sin twitterkonto: «Stedene vi traff i natt var alle identifisert og bekreftet gjennom presis etterretning gjennom flere måneder.»