Abu Abbas død i amerikansk fangenskap

Den palestinske lederen Mohammed Abbas, bedre kjent som Abu Abbas, døde av et angivelig hjerteanfall mens han satt i amerikansk fangenskap i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både amerikanske og palestinske talsmenn bekrefter at Abbas, som antas å ha vært i begynnelsen av 60-årene, døde av naturlige årsaker.

- Vi er informert om at Mohammed Abbas eller Abu Abbas som han er kjent, lederen for Den palestinske frigjøringsfronten (PLF), som har vært holdt i amerikansk fangenskap, er død i Irak, sier en nær medarbeider av palestinernes president Yasser Arafat.

- Dødsfallet hadde sammenheng med hans stadig forverrede helsetilstand, legger den palestinske tjenestemannen til.

- Naturlige årsaker

I Washington bekreftet en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet opplysningen om Abbas' død.

- De foreløpige rapportene tyder på at han døde av naturlige årsaker. Forsøkene på å gi ham medisinsk hjelp lyktes ikke. Det vil bli foretatt obduksjon, sa talsmannen Bryan Whitman.

Amerikanske talsmenn vil ikke opplyse hvor Abbas ble holdt fanget, men bekreftet at han befant seg i Irak da han døde.

Dømt for kapring

Mohamed Abbas er best kjent som hjernen bak kapringen av det italienske passasjerskipet «Achille Lauro» i 1985, der en 69 år gammel amerikansk jøde i rullestol ble drept.

Abbas deltok selv ikke i kapringen, men ble dømt til fem ganger livstid in absentia av en italiensk domstol.

Under rettssaken kom det fram at kapringen var et forsøk på å utfordre Yasser Arafats posisjon innen PLO, der Abbas selv satt i eksekutivkomiteen.

Undring

Abbas søkte tilflukt i Bagdad, og ble aldri pågrepet for sin rolle i «Achille Lauro»-kapringen.

USA strøk Abbas fra listen over ettersøkte for flere år siden, og det samme gjorde Israel etter at han på midten av 1990-tallet sluttet seg til Oslo-avtalen og tok avstand fra all bruk av vold i kampen for en palestinsk stat.

Da amerikanske styrker pågrep Abbas i Bagdad, under en operasjon der de blant annet brøt seg inn i det norske konsulatet i byen, og betegnet pågripelsen som en stor seier i kampen mot internasjonal terrorisme, vakte det derfor undring.

NTB-Reuters-AFP