SKREKK-EKSEMPELET: Dette er ett av bildene som dokumenterte fangemishandlingen i Abu Ghraib-fengselet. Bildene, som først vist på 60 Minutes i april 2004, viste overgrepene begått av amerikansk fengselspersonell. Nå er det kommet en rapport som forteller om overgrep i irakiske fengsler. Foto: EPA/DSK/SCANPIX
SKREKK-EKSEMPELET: Dette er ett av bildene som dokumenterte fangemishandlingen i Abu Ghraib-fengselet. Bildene, som først vist på 60 Minutes i april 2004, viste overgrepene begått av amerikansk fengselspersonell. Nå er det kommet en rapport som forteller om overgrep i irakiske fengsler. Foto: EPA/DSK/SCANPIXVis mer

- Abu Ghraib var rene pikniken i forhold

Rapport avslører nytt, hemmelig torturfengsel i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): På den nedlagte al-Muthanna flyplassen i Bagdad skal flere av de 400 fangene jevnlig ha blitt utsatt for grov tortur, viser undersøkelser som menneskerettighets-organisasjonen Human Rights Watch har utført.

De grufulle avsløringene i den ferske rapporten har skapt frykt for at et nytt, autoritært skrekkregime er i ferd med å vokse fram under Iraks sjiamuslimske statsminister. De fleste av fangene var sunniarabere og motstandere av Nuri al-Maliki.

- Abu Ghraib var rene pikniken sammenliknet med det hemmelige fengselet, sier sunnilederen sjeik Abdullah Humedi Ajeel al-Yawar til avisa The New York Times.

Det beryktede Abu Ghraib-fengselet er der amerikanske soldater begikk overgrep mot irakiske fanger, og bildene av fangemishandlingen skapte avsky verden over.

- Voldtatt dagligRapporten om tortur ved Muthanna ble først omtalt i Los Angeles Times for en uke siden. Ifølge avisa ble flere enn 100 av de innsatte torturert.

Fanger som nylig er blitt overført til andre fengsler, og som Human Rights Watch har intervjuet den siste uka har fortalt om hvordan de ble slått, utsatt for elektrosjokk og kvalt med plastposer. Andre fikk trukket ut negler og slått ut tenner.

- De kvalte meg med en pose til jeg besvimte, og de vekket meg ved å gi elektriske støt mot kjønnsorganet, sier en av de innsatte.

Fangene skal også ha blitt hengt opp-ned med bind for øynene og slått. I en internrapport fra den amerikanske ambassaden forteller en fange om hvordan han ble voldtatt daglig. Fangene skal også ha blitt tvunget til å ha sex med hverandre.

42 av fangene som er blitt intervjuet hadde ferske sår og arr på kroppen etter misbruk. I januar skal en tidligere oberst i Saddam Husseins hær ha dødd som følge av overgrepene, skriver LA Times.

Svertekampanje
- Grusomhetene vi har avdekket tyder på at tortur var normen, sier Joe Stork, nestleder for Human Rights Watchs Midtøsten-program.

Han ber nå den irakiske regjeringen iverksette en nøye gransking, og sørge for at de ansvarlige for denne «systematiske brutaliteten» stilles til ansvar.

Nuri al-Maliki, som kjemper innbitt for å beholde makten etter at hans koalisjon tapte valget 7. mars, har forsøkt å distansere seg fra tortur-anklagene.

Han hevder seg utsatt for en svertekampanje i regi av utenlandske ambassader, medier og politiske rivaler.

- Det er ingen hemmelige fengsler i Irak, sa al-Maliki, til statskanalen Iraqiya.

Statsministeren mener påstandene er fabrikert, etter at politiske motstandere besøkte fengselet i fjor. Da skal de ha bedt fangene komme med falske anklager og påføre seg selv sår og arr.

Flesteparten av fangene er fra den nordlige Nineveh-provinsen, der den irakiske hæren i fjor høst aksjonerte mot sunnigrupperinger, de mente hadde forbindelser til væpnede opprørere i Bagdad. I dette området anses al-Maliki som en sekterisk leder på personlig hevntokt mot enhver som kan assosieres med Saddams sunni-regime.

Provinsguvernøren i Nineveh har hevdet at sivile ble pågrepet, ofte uten arrestordre.
Bekymringen for at retten vil beordre fangene løslatt, gjorde at sikkerhetsstyrkene fikk fangene overført til Bagdad, der de ble holdt i isolasjon.

Skaper ekstremismePåstandene fra al-Maliki, om at tortur-anklagene er politisk motiverte, er stikk i strid med det en av hans egne ministre sier.

Wijdan Salim, menneskerettighets-minister sier hun først besøkte fengselet etter at hun fikk høre om mishandlingen som skal ha skjedd der. Menneskerettighets-organiasjoner ble kjent med opplysningene om det hemmelige fengselet i mars, via slektninger som lette etter savnede.

Fengselet på al-Muthanna-basen ble ledet av operasjonskommandoen i Bagdad, som svarer direkte til al-Maliki. Selv om fengselet nylig er avviklet og flere fengselsbetjenter er innkalt til avhør, avfeier statsministeren kritikken slik:

- USA er symbolet på demokrati, men så fikk vi vite om overgrepene i Abu Ghraib. De amerikanske myndighetene tok i bruke sterke virkemidler. Det samme gjør vi, så hva er problemet?

Sjeik Abdullah Humedi sier han frykter for konsekvensene av rapporten, og at avsløringene kan kaste landet ut i en ny voldssyklus.

- Dette skaper ekstremisme. I vårt land vil en mann som blir voldtatt begå selvmord. Hvordan tror dere han vil gjøre det? spør sunnilederen.