Abu Sayyaf hevder å ha halshogd amerikansk gissel

En talsmann for den muslimske geriljaen Abu Sayyaf sier at ett av de tre amerikanske gislene som holdes på Filippinene er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det drepte gisselet er ifølge geriljaen amerikaneren Guillermo Sobero (40). Sobero ble født i Peru, men bodde i California. Han var på ferie i Filippinene da han ble kidnappet.

- Som en uavhengighetsgave har vi frigitt en amigo, Guilermo Sobero, men han har ikke noe hode lenger, sa talsmann for geriljaen, Abu Sabaya, på radiokanalen DZMM. Tirsdag er det 103 år siden Filippinene erklærte uavhengighet fra Spania.

Verken filippinske myndigheter eller den amerikanske ambassaden i landet kunne natt til tirsdag bekrefte at Sobero var drept.

- Vi må få bekreftet dette. Tidligere har det vist seg at ikke alt Abu Sabaya sier, viser seg å være sant, sier talsmann for regjeringshæren, brigadegeneral Edilberto Adan.

Hæren fortsetter sin offensiv mot geriljaen, og regjeringen nekter fremdeles å betale geriljaen løsepenger. President Gloria Arroyo innkalte imidlertid regjeringen til krisemøte med en gang hun fikk høre om den påståtte halshoggingen.

Ville mekle

Abu Sayyaf-geriljaen har flere ganger truet med å halshogge de amerikanske gislene, sist natt til mandag. De skulle drepes mandag morgen hvis den filippinske regjeringen ikke gikk med på å involvere de samme malaysiske mellommennene som løste et gisseldrama i fjor.

Da ble 21 personer bortført fra ferieøya Sipadan til en annen sørlig øy - Jolo. Alle unntatt en person ble reddet. Det tok sju måneder å redde de siste gislene.

DREPT:  Abu Sayyaf-geriljaen hevder de har tatt livet av amerikaneren Guillermo Sobero (39). Her er han fotografert sammen med sin kone Fanny. Foto: SCANPIX/AP
DREPT: Abu Sayyaf-geriljaen hevder de har tatt livet av amerikaneren Guillermo Sobero (39). Her er han fotografert sammen med sin kone Fanny. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Ifølge rykter ble det utbetalt store summer løsepenger fra to malaysiske forhandlere og en rekke utenlandske regjeringer før de vestlige turistene endelige slapp fri og kunne vende hjem.

Bøyde seg

President Gloria Arroyo bøyde seg for kravet mandag. Men meklerne, forretningsmannen Yusof Hamdan og politikeren Sairin Karno, ventet på godkjenning fra malaysiske myndigheter før de ville involvere seg.

Abu Sayyaf utelukker nå videre forhandlinger med regjeringen, og ser ingen grunn til at de ikke skal halshogge de andre gislene også.

Selv om regjeringen gikk med på forhandlinger, fortsatte hæren sin offensiv mot geriljaen. Abu Sayyaf beskylder derfor regjeringen for å snakke med to tunger. Det samme kan sies om geriljaen selv som, samtidig som de krevde malaysisk mekling, kidnappet ytterligere 15 filippinske arbeidere og familiemedlemmer ved en gummiplantasje.

I tillegg til Sobero er til sammen 27 personer fanget hos separatistene som kjemper for en egen muslimsk stat sør i Filippinene. Hvor lenge gisseldramaet kommer til å vare denne gangen er høyst usikkert.

NTB-Reuters-AFP

Les også: Filippinsk gerilja tok 15 nye gisler

DREPT: Abu Sayyaf-geriljaen hevder de har tatt livet av amerikaneren Guillermo Sobero (39). Her er han fotografert sammen med sin kone Fanny. Foto: SCANPIX/AP