Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Acer

Acer-søksmålet: - Nok var nok

I dag trekker Nei til EU staten ved statsminister Erna Solberg (H) for retten.

TAR KAMPEN: Kathrine Kleveland og Nei til EU vil at Stortingets Acer-vedtak blir kjent ugyldig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TAR KAMPEN: Kathrine Kleveland og Nei til EU vil at Stortingets Acer-vedtak blir kjent ugyldig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Nei til EU har aldri gått til søksmål tidligere. Vi er i utgangspunktet ikke for å rettsliggjøre politikken, men nå syntes vi at nok var nok.

Det sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Organisasjonen har gått til sak mot staten ved statsminister Erna Solberg, da de mener at Stortinget feilbehandlet Acer-saken da de 22. mars i fjor stemte for at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke.

I dag skal saken opp i Oslo tingrett. Regjeringsadvokaten ber om at søksmålet avvises, skriver NTB.

Vil ha ny behandling

Nei til EU mener at Grunnlovens paragraf 115, som omhandler suverenitetsavståelse, skulle vært brukt da Stortinget skulle vedta tilslutningen til EUs energipakke tre.

- Hvis paragraf 115 ligger til grunn, må det være tre fjerdedels flertall for å få gjennom noe, og minimum to tredjedeler av stortingsrepresentantene må være til stede. Det er litt mer alvor bak, sier Kleveland.

ACER: Da Stortinget til slutt fikk flertall for Acer, var det med et dypt splittet Arbeiderparti. Her forklarer Lars Thue hva Acer handler om og hvorfor det skaper slik splid. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Det var Grunnlovens paragraf 26, som krever ordinært flertall, som ble benyttet 22. mars 2018.

Når saken i dag skal opp i Oslo tingrett, er det for å avgjøre hvorvidt Nei til EU får lov til å fremme selve saken om hvorvidt fjorårets behandling var korrekt eller ei.

- Får vi medhold nå, er målet vårt i neste instans å kjenne vedtaket ugyldig, og få Stortinget til å benytte paragraf 115, sier Kleveland.

Regjeringsadvokaten: - Uheldig

Da Stortinget behandlet saken ble vurderinger fra Justisdepartementets lovavdeling lagt til grunn. De mente at denne suverenitetsavståelsen var så «lite inngripende» at Stortinget kunne se bort fra paragraf 115, skriver TV 2.

Overfor Dagbladet påpeker Kleveland at paragraf 115 bare har vært brukt to ganger tidligere: Da Norge sluttet seg til EØS-avtalen og EUs finanstilsyn.

Nei til EU-lederen reagerer på at Norges tilslutning til EUs tredje energipakke ikke blir sett på som en stor nok suverenitetsavståelse til å utløse paragrafen.

- Denne gangen her mener vi det er helt feil.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted skriver følgende i sluttinnlegget, ifølge NTB:

«Etter statens syn vil det være uheldig om politiske særinteresser får en generell adgang til omkamper i domstolene etter at Stortinget har fattet vedtak.»

- Staten får jo ikke akkurat sånne søksmål som dette stadig vekk. Vi mener vi burde få lov til å fremme en såpass prinsipiell sak, er Klevelands kommentar.

Sterkt engasjement

I kjølvannet av fjorårets stortingsvedtak opplevde Nei til EU en tilstrømning av mer enn 2000 nye medlemmer. I dag teller de i underkant av 21 000 medlemmer.

Siden i fjor har organisasjonen samlet inn 1,1 millioner kroner, øremerket til å prøve Stortingets avgjørelse i rettssystemet.

- Norsk velferd og industri er grunnlagt på energipolitikken vår: hvordan vi har tatt vare på alt dette i Norge og bestemt over dette selv. Når vi ser at energipolitikken vår skal avgjøres av et EU-byrå, at vi frasier oss suverenitet på et så sensitivt område som energien, da reagerer folk, sier Kleveland om det sterke engasjementet rundt Acer.

Hun stiller selv i Oslo tingrett i dag, som vitne. Kleveland har ingen forhåpninger om at statsministeren gjør det samme.

- Jeg ville blitt overrasket om hun var til stede. Men man vet jo aldri, sier Nei til EU-lederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media