Acklaine (7) drømmer om rullestol

ASKER (Dagbladet) Handikappede Acklaine (7) fra Sør-Afrika ønsker seg mest av alt en rullestol. Men da hun besøkte handikappede Stine (10) i går, var det trampolina som gjorde susen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To verdener møttes da Sør-Afrikanske Acklaine Marais (7) besøkte norske Stine Frydenlund (10) i Asker i går. Acklaine er født med bare en arm og en beinstump, men har ikke en gang egen rullestol. Stine er født med ryggmargsbrokk og er lam fra knærne og ned, men hun har både elektrisk og manuell rullestol, sykkel med hjelpemotor og krykker.

Mamma Henrietta og Aclaine er kommet til Norge for å delta i årets TV-aksjon «Et nytt liv», som i år støtter prosjekter for funksjonshemmede og tuberkuloserammede i fattige land. Stine representerer de 300000 norske funksjonshemmede som bidrar. Acklaine representerer barna som trenger hjelp.

Ler av full hals

Skrål og latter møter Dagbladet når vi ankommer eneboligen i Ånnerudskogen. På golvet inne på Stines rom sitter Acklaine og kjører radiostyrt bil - i full fart.

Fjernstyringen holder hun hardt inn mot kroppen ved hjelp av albuen, mens hun styrer spakene med den andre hånda. Hun ler av full hals når bilen burner opp og freser over til andre siden av rommet. På tilbaketuren krasjer den rett inn i beinstumpen hennes, og Acklaine flirer enda høyere.

Ifølge mamma Henrietta er 7-åringen alltid like blid.

- Når folk stirrer på henne, spør hun: Hvorfor stirrer dere på meg? Acklaine er ei tøff jente. Alle i nabolaget vårt er veldig glad i henne, sier Henrietta stolt.

Angriper handikappede

Acklaine Marais bor i en 20 kvadratmeter liten leilighet sammen med mamma, pappa Ben som er fisker, og to eldre søsken i Bethal township utenfor Cape Town. I Bethal er arbeidsledigheten skyhøy, kriminaliteten blomstrer. Mamma Henrietta forteller om harde kår for funksjonshemmede.

- Selv om det er blitt bedre, så er det fortsatt mange som ser på handikappede som mindreverdige mennesker. For ikke lenge siden ble en buss med handikappede barn forsøkt kapret like utenfor Bethal. En gutt ble skutt og drept, forteller Henrietta. Hennes høyeste ønske her i livet er at datteren skal få leve et så normalt liv som mulig og bli selvstendig.

- Aller mest ønsker jeg at hun skal få en rullestol, sier Henrietta.

Acklaine går nå i første klasse på en spesialskole for funksjonshemmede barn. Moren skulle ønske hun i stedet ble integrert i en vanlig klasse, slik som Stine. Mens Acklaines skole har sju elever per lærer, har Stine sin egen personlig assistent. Skolen har i tillegg heis til alle plan og egne handikaptoaletter.

Trampolinemoro

Acklaine kravler opp trappa til andre etasje i full fart. Med et byks er hun oppe på trampolina og setter i gang som en sirkusartist. Hun snurrer og hopper vilt, før hun plutselig står på hodet og gliser lurt til beundrerne sine, Stine og Ida.

- Jeg er skikkelig imponert over hvordan hun klarer å ta seg fram. Jeg må ha jo krykker for å hoppe, smiler Stine. 10-åringen stiller i morgen opp for «Et nytt liv» både som bøssebærer og intervjuobjekt i TV-sendingen, i håp om å hjelpe jenter som Acklaine til en bedre hverdag.

- Det har vært veldig morsomt å være sammen med henne. Vi har blåst opp ballonger, sunget i mikrofon, spist is, men mest av alt har vi hoppet på trampoline. Det er tydelig at Acklaine har hoppet mye i senga si hjemme, smiler Stine.

BEUNDRERE: Acklaine fra Sør-Afrika fant tonen med søstrene Stine og Ida.
LEK: Sørafrikanske Acklaine Marais er jenta fra kampanjefilmene før årets tv-aksjon. I går lekte hun med sin nye venn Stine Frydenlund i Asker. De to jentene lever vidt forskjellige liv på hver sin ende av verden.