«Acqua-bomberen» sprer frykt i Italia

Fra hele Italia kommer det inn meldinger om flasker med forgiftet kjøpevann. Så langt er 12 personer fraktet til sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Supermarkeder over hele landet har styrket vaktholdet av butikkhyllene sine, etter at det er sprøytet blekemiddel, ammoniakk og aceton inn i flasker med kjøpevann.

I løpet av de siste to ukene har minst 12 mennesker, blant dem to små barn, blitt kjørt til sykehus med magesmerter etter å ha drukket det forgiftede kjøpevannet.

Og nå brer frykten seg blant italienerne. Bare på mandag fikk politiet inn tjue meldinger fra ulike deler av landet om at flasker var blitt tuklet med, melder melder Reuters og CNN.

Smitteeffekt

Det er uvisst om disse flaskene var forgiftet, eller om det er falsk alarm som følge av at folk har blitt skvetne. Politiet frykter det første, og ser ikke bort fra at såkalte «copy cats» har kommet på banen etter å ha lest om fenomenet.

- Mange av disse sakene er etterlikning. Farlig etterlikning, sier en politietterforsker til den italienske avisa Il Messaggero.

- Dette smitter som en gressbrann. Nå konsentrerer vi oss om å stoppe det, og finne ut hvor det hele begynte.

Så langt har ikke politiet noen mistenkte i kikkerten, men utelukker ikke at det er en handelssabotasje, eller at en radikal miljø- eller anti-kapitalistisk organisasjon kan stå bak.

Sprøyte

Ifølge italienske medier bruker sabotøren - som har fått tilnavnet «Acqua-bomberen» - ei injeksjonssprøyte for å få små mengder giftstoff inn i vannflaskene, like nedenfor korken.

De fleste kundene som har kjøpt forgiftede vannflasker har lagt merke til ei rar lukt, eller de har sett ørsmå merker etter nålestikk, og levert flaskene til politiet.

Det er ikke bare mennesker som rammes av vannterroren. Butikker som selger vann og andre leskedrikker har tatt tusener av plastflasker ut av hyllene i frykt for at de var tuklet med. I tillegg har butikker satt opp kameraer, og leid inn sikkerhetsvakter som skal vokte hylleradene med drikkevarer.

I kjølvannet av vannsabotasjen antas salget av kjøpevann i Italia å stupe.

Over hele landet

De aller første tilfellene av forgiftet vann ble registrert i Nord-Italia i slutten av november. Siden har det skremmende fenomenet spredt seg, og i dag er det registrert tilfeller i mer enn tjue byer. I tillegg til vannflasker er det også rapportert tukling med melke- og juicekartonger. Les mer om dette i italienske aviser:

TIL Å BLI SKVETTEN AV: «Acqua-bomberen», som kan være en eller flere personer, har forgiftet vannflasker i Italia.