KAN TAPE MILLIARDER: Acta Kapitalforvaltning kan tape milliarder etter en dom mot finanshuset i Stavanger tingrett. Foto: Acta
KAN TAPE MILLIARDER: Acta Kapitalforvaltning kan tape milliarder etter en dom mot finanshuset i Stavanger tingrett. Foto: ActaVis mer

Acta kan tape milliarder i gruppesøksmål etter sviende dom

Finanshuset må betale 1,5 millioner til ektepar, etter dom i Stavanger tingrett. - Tusenvis er i samme situasjon, sier ekteparets advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Acta Kapitalforvaltning må betale ekteparet Gunn og Øyvind Lyngstad Hansen 1,2 millioner kroner i erstatning og 337 000 kroner i sakskostnader, ifølge den ferske dommen fra Stavanger tingrett.

Allerede nå varsler Acta at de vil anke dommen, som de er uenig i.

- Vi er uenig i både premissene og resultatet og ønsker å anke saken. Acta Kapitalforvaltning mener det er gjort en profesjonelt riktig rådgivning. Det er hovedgrunnen til at de vil overprøve dommen. Dommen inneholder også uttalelser om produkter som Acta mener er feil, sier advokat Arild Dommersnes ved advokatfirmaet Schjødt til Dagbladet.

Ulovlig rådgivning Dommen fra Stavanger tingrett konkluderer med at Acta Kapitalforvaltning ga et råd i strid med profesjonsansvaret de har da de i 2007 ga ekteparet råd som  ledet fram til at Hansen tok opp lån på 1,5 millioner kroner med pant i sitt hus og investerte hele beløpet i eiendomsprosjektet Global Eiendom Utbetaling, organisert av Acta.

Ekteparets advokat er svært fornøyd med dommen.

- Dommen er jo ren slakt av både produkt og rådgivning, sier advokat Gjermund Viland til Dagbladet.

Retten frikjente Acta Asset Management AS og legger dermed alt ansvar for mangelfull rådgivning på Acta Kapitalforvaltning AS. Ekteparet er dømt til å betale Acta Asset Management AS' sakskostnader på 62 500 kroner.

Kravet fra ekteparet lød på 1,7 millioner kroner.

Acta kan tape milliarder Det knyttes milliarder av kroner til dommen som falt i Stavanger tingrett i dag - ettersom advokatene brukte saken som pilotsak - for deretter å gå til gruppesøksmål mot Acta.

5200 aksjonærer skjøt nemlig inn 2,3 milliarder kroner i enedomsprosjektet i regi av Acta, og det er flere av disse som kan bli med i et gruppesøksmål.

- Dette er en pilotsak. Vi har ingen konkrete planer på gang nå, men det er noe vi vurderer. For at vi skal kunne gå til gruppesøksmål, må en større gruppe være med på det. Får vi det som vi vil, kan dette være en mulighet, sier advokat Gjermund Viland til Dagbladet.

- Dette er vanlige folk som har risikert både hus og hjem, og tusenvis står i samme situasjon. Men mange av dem er både økonomisk og psykisk nedbrutt, men det er en teoretisk mulighet for at andre kan følge etter.

Viland mener både forburkerrådet og finanstilsynet bør se nærmere på saken.

- Dette er et voldtsomt råkjør mot kundene, der Acta har leid inn Norges største advokatfirma til å representere dem, sier Viland.

Advokat Arild Dommersnes, som representerer Acta, mener det er feil at dommen kan være grunnlag for gruppesøksmål for Acta.

- Dette er en avgjørelse knyttet til rådgivning i denne konkrete rådgivningen, sier Dommersnes.

Advokater anmeldt for innbrudd Like før dommen falt, omtalte Finansavisen og Dagbladet en strid som hadde blusset opp mellom Acta og ekteparets advokater, Roy Nordli og Gjermund Viland.

Onsdag i forrige uke ble nemlig de to advokatene anmeldt av Acta for innbrudd i finansselskapets lokaler i Haugesund kvelden før. Advokatene selv hevder at de ble borti en dør da de installerte en skriver.

Acta mente ifølge Finansavisen at hensikten med innbruddet var å skaffe seg kunnskap om selskapets virksomhet til bruk i framtidige rettsprosesser mot selskapet.

Advokat Gjermund Viland påpeker overfor Dagbladet at de ikke har hørt noe mer om saken, og at politiet i saken til Finansavisen allerede påpekte at de ikke kunne se at det lå noe straffbart bak det som hadde skjedd.

VIL VURDERE GRUPPESØKSMÅL Finanshuset Acta kan tape milliarder i gruppesøksmål etter sviende dom i Stavanger tingrett. Foto: Norproff
VIL VURDERE GRUPPESØKSMÅL Finanshuset Acta kan tape milliarder i gruppesøksmål etter sviende dom i Stavanger tingrett. Foto: Norproff Vis mer