- Ad-hoc-terrorisme

- Enkeltpersoner som sympatiserer med saken, uten å tilhøre noe større nettverk, sier norsk terrorekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går tok gruppa «Den hemmelige organisasjonen av al-Qaida i Europa» på seg æren for terrorangrepet mot London, samtidig som de truet land som deltar i krigen mot terror i Irak og Afghanistan, og dermed også Norge. Gruppa er ikke kjent fra tidligere, og forsker Petter Nesser ved Forsvarets Forsknigsinstitutt (FFI) mener man bør sette et spørsmålstegn ved dem.

- Det kan være noen som forsøker å ta på seg æren, sier Nesser til Dagbladet.no.

Han viser til Abu Hafs al-Masri-brigaden som tok på seg ansvaret for Madrid-bombene. I ettertid har det ikke vært mulig å koble denne gruppen til noen terrorhandlinger, men de kom med gjentatte trusler mot europeiske mål.

Gårsdagens angrep i London har likevel signaturen til verdens mest kjente terrorgruppe, al-Qaida.

- Simultane bombeaksjoner er jo et karakteristisk trekk, og flere av aksjonene som er blitt avslørt i Europa ligner. Aksjonen som ble avslørt i Milano var rettet mot t-banen, og i 2002 ble et cyanid-angrep mot undergrunnen i London avslørt.

Men Nesser viser til at trusselbildet har endret seg siden aksjonen ble avslørt i London i 2002.

- De hadde mye tettere kobling til al-Qaida-miljøet og hadde gjerne også vært i direkte kontakt med Osama bin Laden i Afghanistan fra 1998 til 2001. Drapet på filmskaperen van Gogh i Nederland og terroraksjonen mot Madrid var mer sjølinspirerte miljøer som mangler kopling til kjernemiljøer i al-Qaida, sier Nesser.

- Dette er mer ad-hoc-terror, sier FFI-forskeren som har spesialisert seg på radikale miljøer i Europa.

SKADD AV TERROR-BOMBA:  Et vitne tok dette bildet ved  Tavistock Place i London rett etter at en buss var sprengt i lufta. Foto: SCANPIX/REUTERS
SKADD AV TERROR-BOMBA: Et vitne tok dette bildet ved Tavistock Place i London rett etter at en buss var sprengt i lufta. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Han viser til at de regner med at de etablerte radikale muslimske miljøene i Europa som Ansar al-Islam, er kraftig svekket etter massearrestasjoner.

- Men miljøene som har startet på egen hånd er kanskje ikke overvåket, sier Nesser.

Han mener det trolig er tilfeldig når de slår til.

- De venter trolig til de har alt på plass, og dersom de føler seg overvåket kan de slå til ved første anledning, sier Nesser.

Bombene i London kom dagen etter at London ble tildelt sommer-OL i 2012 og samtidig med at verdens mektigste menn er samlet i Skottland til G8-møtet.

Også flere tidligere terror-forsøk mot Storbritannia har vært organisert av miljøer som trolig har hatt ingen eller liten kontakt med den harde kjernen i al-Qaida.

Kamel Bourgass, opprinnelig fra Algerie,  ble tatt for å ha planlagt et mulig terrorangrep med den ekstremt dødelig giften ricin i England. Da han skulle arresteres drepte han politimannen Stephen Oake.

Å bevise at det var et planlagt terrorangrep var verre.

- Flere av de sakene faller sammen ved at de ikke får dømt dem for planlegging av terror, selv om de hadde dette som intensjon, sier Nesser.

Han viser til at det de siste årene er blitt avslørt fem store terroranslag mot Storbritannia. I tillegg skal en lang rekke britiske statsborgere ha reist til Irak for å kjempe sammen med opprørerne.

- Det er et betydelig antall personer som har reist til Irak. Estimatene varierer voldsomt, fra 100 til 3000, sier Nesser.