Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ada (80) varmer byens svakeste

Lønna er bare 200 kroner uka, men for Ada Grødeland (80) er de varme smilene og ekte klemmene hun får fra alkoholikere og narkomane lønn god nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Hver dag i 30 år har hun funnet plassen sin i en haug av krimskrams i et knøttlite rom i en kald undergang i Stavanger sentrum. Der sitter hun og hekler og drøser med alle som har tid til en stopp før de jager videre.

Hun er godtanten til byens alkoholikere og narkomane, som bare kaller henne engelen i undergrunnen. Ada selger lodd for foreninger, alle lodd som slutter på 33, gir gevinst, og lodd som slutter på 0- 55, gir trøstepremie.

- Jeg er aldri ensom, sier enkefruen fra fornemme Egenes i Stavanger.

Loddsalg har vært livet hennes. Hennes varme hjerte brenner for byens svake. Hun deler ut mat og har en skulder de kan gråte på. Hun gir trøst og råd, den rike oljebyens ulykkelige vet hvor de skal gå for å få hjelp.

Tilbudt penger

- Herregud, det er jo ikke noe ettervern i denne byen, ikke i hele landet heller. Jeg er ettervernet deres, sier alkoholikere og narkomane, forteller Ada, og er så oppgitt over omsorgen for samfunnets utstøtte.

- De har respekt for meg, de kommer aldri når de er fulle, sier hun.

Sønnen har tilbudt henne 500 kroner uka for å slutte, men Ada har ingen planer om å pensjonere seg.

- Jeg har jo nesten sluttet. Nå sitter jeg her bare fra åtte til to- tre om ettermiddagen, tidligere holdt jeg på til seint om aftenen, forteller Ada.

- La dem jobbe

Hun er en dame med meninger, og er veldig sint på politikerne som har lagt et fotgjengerfelt over undergrunnen. Trafikken forbi boden hennes er blitt minimal etter kommunens grep.

- En dag solgte jeg bare for fem kroner. Jeg går gjerne innom kontorer og spør folk om de vil starte dagen med en god gjerning. Så kjøper de noen lodd.

- Det blir kanskje bare flere og flere ulykkelige som søker trøst hos deg?

- Folk under 30 havner på uføretrygd. De fleste kan vel vri ei fille, og kunne ha gjort en jobb på en institusjon. I stedet slenger de rundt og ruser seg. Fryktelig.

En alkoholiker ba meg låne ham 100 kroner til tobakk. Ja, sa jeg, men sa at han først måtte sope undergrunnen. Han måpte som om han hadde falt ned fra månen, men han gjorde jobben, flirer Ada.

Konjakk ga hikke

Historiene hennes kunne ha fylt ei bok. Hun viser brevet fra legen som anbefalte henne, avholdskvinnen, å nippe til en konjakk eller nyte et glass rødvin for helsas skyld.

- Jo da, jeg prøvde, men fikk en sånn fryktelig hikke. Wenche Foss stikker alltid innom når hun er i Stavanger. Prester kommer nedom og takker henne.

- Jeg er ikke personlig kristen. «Vi skal leve for hverandre» er min bibel. Nå er jeg så sint på han Bush, han er Hitler nummer to, det har stått i avisa. Saddam er en Stalin og han engelskmannen Mussolini. Har jeg rett, eller tar jeg feil? Tenk på de små ungene, hvordan kan de leve etter bombingen?

Der kommer Rune Idsal (36) og slår seg ned for en prat.

- Ada kan jeg betro meg til, jeg har gått hit siden jeg var en neve stor. Jeg husker jeg vant ei teskje som jeg ga mor i julegave. Ada er snill, sier Rune.

ILDSJEL: Ada Grødeland (80) har i 30 år sittet i en undergrunn i Stavanger og solgt lodder og tatt seg av byens ulykkelige. - Jeg er heldig, sier hun. Rune Idsal (30) har gått til Ada siden han var en neve stor. - Hun er et varmt menneske som bryr seg, henne kan vi betro alt, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media