HADDE VÅPENARSENAL: I dette huset bodde Adam Lanza med sin mor. I huset oppbevarte han et stort antall våpen. Foto: AP / NTB scanpix
HADDE VÅPENARSENAL: I dette huset bodde Adam Lanza med sin mor. I huset oppbevarte han et stort antall våpen. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Adam Lanza avfyrte 154 skudd på mindre enn fem minutter

Hjemme hadde han samuraisverd, bajonett, spyd, skytevåpen og ammunisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser politidokumenter som torsdag ble publisert av påtalemyndigheten i delstaten Connecticut. I alt 20 barn på seks og sju år og sju voksne ble drept i massakren den 14. desember i fjor. På skolen åpnet Lanza først ild med en halvautomatisk rifle av typen Bushmaster.

I tillegg var Lanza utstyrt med to håndvåpen av typen Glock og Sig Sauer, og i bilen hadde han en hagle.

I hjemmet hvor Lanza bodde sammen med sin mor Nancy, fant politiet dessuten flere andre skytevåpen, store mengder ammunisjon, tre samuraisverd, en bajonett og et spyd.

Obama frustrert Etter skytemassakren tok president Barack Obama initiativ til en omfattende politisk prosess satt i gang for å få på plass en strengere våpenlov i USA. Men i dag ser det ut til at Kongressen vil si nei til flere av Obamas viktigste forslag, deriblant et forbud mot halvautomatiske våpen.

Ifølge Obama er det skammelig at Kongressen ikke er i stand til å gjøre mer.

- Tårer er ikke nok. Uttrykk for sympati er ikke nok. Taler er ikke nok. Tida er inne for å forvandle sorg til handling, sier Obama. Mindre enn hundre dager er gått siden massakren, påpeker han.

- Hele landet var i sjokk. I hele landet lovte vi at vi ville gjøre noe, at det ville bli annerledes denne gangen. Vi burde skamme oss hvis vi allerede har glemt, sier Obama.

Avfyrte stor mengde skudd Lanzas halvautomatiske rifle var utstyrt med høykapasitetsmagasiner med plass til 30 skudd. Også slike er det blitt tatt til orde for et forbud mot.

Etter massakren ble det funnet hele 154 tomhylstre på åstedet. Det vitner om hvor farlige høykapasitetsmagasiner er, mener Connecticuts guvernør Dan Malloy.

- Vi vet nå at han lot lavkapasitetsmagasinene ligge hjemme. Det er akkurat dette som er grunnen til at vi trenger et forbud mot høykapasitetsmagasiner og strengere reguleringer for halvautomatiske våpen, sier han. USA har ikke råd til å vente på en ny tragedie, advarer New Yorks ordfører Michael Bloomberg.

DREPTE 20 BARN: Adam Lanza fyrte av 154 skudd på under fem minutter. Foto: NBC / AP / NTB scanpix
DREPTE 20 BARN: Adam Lanza fyrte av 154 skudd på under fem minutter. Foto: NBC / AP / NTB scanpix Vis mer

- Det er på høy tid at de folkevalgte lytter til sine velgere og vedtar reformer som vi vet vil redde liv, som for eksempel et krav om grundigere bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, sier han.

Isolert i hjemmet De mange skytevåpnene som ble funnet i Lanzas hjem, var lovlig lisensiert til hans mor. Hun ble skutt i sin egen seng.

Da etterforskerne gjennomsøkte huset, beslagla de også harddisker, datautstyr, bøker og en mengde dokumenter, deriblant et avisutklipp om en tidligere skytemassakre.

Lanza hadde Aspergers syndrom, en mild form for autisme, og det ble funnet flere bøker om emnet i huset. Politiet fant også dataspillet «Call of Duty», som Lanza skal ha vært oppslukt av.

Ifølge vitner gikk Lanza sjelden ut av huset. Mye av tida ble tilbrakt på gutterommet, hvor han satt og spilte.

(NTB)

IKKE GJENNOMSLAG: Etter skytemassakren tok president Barack Obama initiativ til en omfattende politisk prosess satt i gang for å få på plass en strengere våpenlov i USA. Men i dag ser det ut til at Kongressen vil si nei til flere av Obamas viktigste forslag, deriblant et forbud mot halvautomatiske våpen. Foto: AP / NTB scanpix
IKKE GJENNOMSLAG: Etter skytemassakren tok president Barack Obama initiativ til en omfattende politisk prosess satt i gang for å få på plass en strengere våpenlov i USA. Men i dag ser det ut til at Kongressen vil si nei til flere av Obamas viktigste forslag, deriblant et forbud mot halvautomatiske våpen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer