Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikten på Filippinene:

Adam skulle jakte selv­erklærte IS-soldater - nå lever han med en kule i halsen

- Det går greit med meg.

SKUTT: Adam Harvey har selv delt røngtenbildet som ble tatt etter at han ble skutt i nakken under en reportasjetur på Filippinene. Foto: Adam Harvey / AP / NTB Scanpix
SKUTT: Adam Harvey har selv delt røngtenbildet som ble tatt etter at han ble skutt i nakken under en reportasjetur på Filippinene. Foto: Adam Harvey / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Journalisten Adam Harvey ble skutt i nakken da han skulle dekke de harde kampene som pågår sør på Filippinene denne uka. Kula sitter fortsatt fast i halsen, men utrolig nok slapp Harvey unna hendelsen uten livstruende skader, skriver The Guardian.

Harvey har selv delt røntgenbildet som viser at kula sitter fast i halsen, sammen med en melding der han bekrefter at han har hatt griseflaks:

- Takk alle sammen. Det går greit med meg. Kula er fortsatt i halsen min, men den bomma på alt det viktige, skriver Harvey i en Twitter-melding.

Hendelsen fant sted i den filippinske byen Marawi, som har blitt utpekt som et av de viktigste tilholdsstedene til ekstremistgrupper - som har sverget troskap til IS - den siste måneden.

CNN melder at Harvey mottok behandling ved Amai Pakpak-sykehuset, skriver avisa.

- Det ser bokstavelig talt ut som om jeg har blitt truffet av en cricket-ball. Jeg må gå nå, men jeg er OK, sier han i en video som ble delt på Facebook, men siden er fjernet, ifølge The Guardian.

Flere hundre drept

IKKE FJERNET: Harvey fikk medisinsk hjelp ved sykehuset Amai Pakpak etter å ha blitt skutt i den filippinske byen Marawi, der det raser harde kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker. Foto: Linus Escuador / Reuters / NTB Scanpix
IKKE FJERNET: Harvey fikk medisinsk hjelp ved sykehuset Amai Pakpak etter å ha blitt skutt i den filippinske byen Marawi, der det raser harde kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker. Foto: Linus Escuador / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Harvey, som er ABC Australias Indonesia-korrespondent, ble sendt til Filippinene for å dekke de pågående kampene mellom regjeringsstyrker og selverklærte IS-soldater i de militante islamistiske gruppene Abu Sayyaf og Maute.

Det skjedde etter at det brøt ut voldsomme sammenstøt mellom de selverklærte IS-krigerne i ekstremistgruppa og nasjonale sikkerhetsstyrker, da hundrevis av opprørere gikk til angrep mot Marawi by 23. mai i år. Der skal de ha tatt over 100 gisler, ifølge militæret på Filippinene.

Over 200 mennesker har blitt drept i den voldelige konflikten, og så mange som 220 000 sivile skal ha blitt drevet fra sine hjem i Marawi. 58 soldater skal være blant de drepte.

Som en følge av sammenstøtene innførte landets president, Rodrigo Duterte, unntakstilstand i hele Mindanao, en region sør i landet med 20 millioner innbyggere. Mindanao utgjør omtrent en tredel av Filippinene, ifølge NTB.

- Enheter fra IS okkuperer en provins, sa Duterte under et møte med sin russiske kollega Vladimir Putin i Moskva 24. mai.

Presidenten erklærte samtidig at han jobbet for å få i stand en våpenavtale med Russland.

- Landet vårt trenger moderne våpen ... i kampen mot IS trenger vi våpen.

SKADD: Her ankommer Harvey sykehuset etter den skremmende opplevelsen. Foto: Noel Celis / AFP / NTB Scanpix
SKADD: Her ankommer Harvey sykehuset etter den skremmende opplevelsen. Foto: Noel Celis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Våpenkraft fikk filippinerne i form av amerikanske spesialsoldater, som nå kjemper sammen med landets regjeringsstyrker i Marawi.

- På forespørsel fra Filippinenes regjering, hjelper amerikanske spesialstyrker filippinske regjeringsstyrker under de pågående operasjonene i Marawi, opplyser en talsperson for den amerikanske ambassaden i Manila til Reuters lørdag.

Sverger troskap til IS

HARDE KAMPER: Dette bildet fra i dag viser røyk fra en bygning i Marawi, der kampene fortsatt raser mellom regjeringsstyrker og krigere fra Maute og Abu Sayyaf. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB Scanpix
HARDE KAMPER: Dette bildet fra i dag viser røyk fra en bygning i Marawi, der kampene fortsatt raser mellom regjeringsstyrker og krigere fra Maute og Abu Sayyaf. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Filippinske myndigheter opplyser selv at sammenstøtene i Marawi startet da de forsøkte å pågripe Abu Sayyaf-lederen Isnilon Hapilon 23. mai i år. Militanter fra gruppa Maute skal ha svart med å gå til angrep på regjeringssoldatene.

Maute, som består av tidligere medlemmer av Morofolkets islamske frigjøringsfront (MILF) - også kjent som den såkalte Islamske Stat i Lanao, er en ekstremistisk gruppe som har sverget troskap til IS samt knyttet sterke bånd til Abu Sayyaf.

I 2014 sverget Abu Sayyaf på sin side troskap til terrororganisasjonen IS og den såkalte Islamske Stat (IS). Det har imidlertid lenge vært uklart hvor tette bånd det egentlig er mellom den militante filippinske gruppa og IS-ledelsen i Syria og Irak.

LUFTANGREP: 89 opprørere er drept i kamp med sikkerhetsstyrker på Filippinene den siste uken, ifølge hæren. Terrorgruppen Maute holdt flere gisler som mandag lykkedes å flykte. Video: CNN Philippines Vis mer

I forbindelse med stormingen av Marawi i mai har det blitt gjort observasjoner og flere funn av de velkjente svarte IS-flaggene, samt andre gjenstander som forsterker inntrykket av at det finnes klare bånd.

Mens en rekke store internasjonale medier konsekvent omtaler Abu Sayyaf og Maute som IS, og gruppenes krigere som IS-soldater, er den norske Filippinene-eksperten Arne Røkkum litt mer forsiktig.

- Mye av dette handler om symbolikk. Abu Sayyaf har våpenfabrikker i området, og det er gjort funn av store lagre med penger. Tidligere var det mye som tydet på at det bare var snakk om en symbolsk tilslutning til IS' idealer. Nå er det imidlertid beviser for tilstedeværelse på bakken av radikale krigere fra Indonesia, Malaysia, og faktisk også Tsjetsjenia, sier Røkkum som er professor ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Bortførte nordmann

Siden Abu Sayyafs opprettelse i 1991, har gruppas aktiviteter og uttalte mål gått fra ren kriminalitet til å få et mer ideologisk tilsnitt.

Gruppa er den samme som ble bredt omtalt i norske medier i forbindelse med kidnappingen av nordmannen Kjartan Sekkingstad, som ble satt fri 17. september i fjor - etter nesten ett år i fangenskap.

- De har selv erklært et kalifat i Marawi. En erklæring som det er i seg selv et sterkt symbol. Nå diskuterer den filippinske kongressen hvorvidt dette skal betraktes som et opprør eller en pågående terroraksjon, sier Røkkum til Dagbladet.

Han har selv reagert på at myndighetene og medier plutselig gikk fra å kalle gruppa Abu Sayyaf til å bruke IS i omtalen av gruppa, men sier at han ser et helt klart vendepunkt.

- Endringen kom med funnene av disse sporene. Spor som pekte på IS og fremmedkrigere fra andre land, sier han og legger til:

- Det er imidlertid ingen håndfaste bevis på om pengene som er funnet kommer fra IS-aksjoner, eller om det er bidrag direkte fra midtøsten. Det finnes i grunn få håndfaste bevis på trafikk mellom Midtøsten og Filippinene, sier Røkkum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!