Adams ville drepe Hume

BELFAST (Dagbladet): Gerry Adams foreslo å drepe John Hume under et IRA-møte på 1980-tallet, og Adams har ennå ikke møtt David Trimble ansikt til ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sinn Fein-president Adams foreslo i 1982 å likvidere SDLP-lederen og nå fredsprisvinner John Hume. Grunnen var at Sinn Fein og IRA var sinte fordi SDLP hadde fått en sterk politisk posisjon i provinsen.

Det er IRA-terroristen Sean OäCallaghan som skriver dette i boka «The Informer».

Callaghan møtte flere av IRA-toppene for å diskutere kjøp av stjålne AG 3-geværer fra Norge da Gerry Adams plutslig ba om møtets vurdering av flere sentrale spørsmål.

Katastrofalt

Ifølge Sean O'Callaghan sa Gerry Adams plutselig på møtet:

- Hva med å drepe John Hume?

Sinn Fein-presidentens forslag ble straks nedstemt. Flere av de tilstedeværende mente at det ville være en katastrofe for hele den republikanske tanke om det ble avslørt at John Hume var likvidert av IRA.

- Det er ingen tvil om at lojalistene ville fått skylden for en likvidasjon av John Hume, men vi kunne ikke ta den sjansen, skriver Sean O'Callaghan i boka.

Ble varslet

Den britiske etterretningstjenesten er flere ganger blitt tipset om at akkurat John Hume var blant de dødsmålene IRA satte høyest, og han har flere ganger hatt streng bevoktning.

Sean O'Callaghan jobbet ikke bare for IRA. Han jobbet også som agent for det britiske politiet, og han var en av flere som varslet om drapsplanene mot John Hume.

John Hume er i dag en respektert mann blant de ytterliggående republikanerne og Gerry Adams omtaler ham nå som en venn.