Adecco anklages for pensjons-lovbrudd

Det er ikke bare arbeidsmiljøloven Adecco kan ha brutt. Nå slås det alarm om utbetalingsrot og mulige brudd på pensjonslovgivningen.

TRIST BEBOER: Beboer Helga Berntsen (92) og avdelingssykepleier Ludy Eala snakker om hvordan Ammerudlunden sykehjems ansatte har blitt behandlet av sin arbeidsgiver, Adecco Helse. Nå bryter Oslo kommune sin kontrakt med Adecco etter en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
TRIST BEBOER: Beboer Helga Berntsen (92) og avdelingssykepleier Ludy Eala snakker om hvordan Ammerudlunden sykehjems ansatte har blitt behandlet av sin arbeidsgiver, Adecco Helse. Nå bryter Oslo kommune sin kontrakt med Adecco etter en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi kan overhodet ikke akseptere denne typen lovbrudd. Dette er meget alvorlig, sier Lisbeth Normann, leder for Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Adecco har innrømmet å ha drevet ulovlig ved alle sykehjemmene sine. I går sa Oslo kommune opp avtalen med Adecco-drevne Ammerudlunden sykehjem.

Avslører pensjons-rot Nå kan Dagbladet i tillegg avsløre at både Fagforbundet og NSF melder om rot og mulige brudd på flere pensjonslover.

• Sykepleiere har i mange år ikke vært meldt inn i pensjonsordningen for sykepleiere i Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Dette er lovpålagt.

• Det ser ut som det ikke er samsvar mellom pensjonstrekket som gjøres i medlemmenes lønninger, og innbetalingene til pensjonsleverandøren.

VURDERER RETTSLIGE SKRITT: Leder for Norsk Syekepleierforbund, Lisbeth Normann. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
VURDERER RETTSLIGE SKRITT: Leder for Norsk Syekepleierforbund, Lisbeth Normann. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

• Flere får opplyst at Adecco ikke har betalt inn noen ting til pensjonsleverandørene.

Lover opprydning Flere sykepleiere er først blitt meldt inn i løpet av den siste perioden.

- Dette er arbeids- og pensjonsforhold som skriver seg tilbake helt til 2005, sier Ole Jacob Frich, kommunikasjonssjef i KLP.
Adecco sier de nå er i ferd med å gjennomføre en fullstendig revisjon av alle sine sykehjem.

- Håndteringen av pensjonsavtaler vil også være omfattet av denne revisjonen. Mens denne gjennomgangen pågår, ber jeg om forståelse for at vi ikke ønsker å gå i detalj på forhold knyttet til våre sykehjem. Men dersom vi avdekker avvik, skal de selvfølgelig rettes opp i, sier Anne-Stine Talseth, kommunikasjonsjef i Adecco.

- Utrolig rotete -  Vi har opplevd at Adecco har vært utrolig rotete når det gjelder pensjonsordningen, sier Oline Hesselberg, tillitsvalgt for sykepleierne på Ammerludlunden.

- Jeg kan bekrefte at det er uorden, rot og uklarheter vedrørende pensjon for flere ansatte på Ammerudlunden, sier Fagforbundets tillitsvalgte, Per Egil Johansen.

ROT OG URO: -  Vi har opplevd at Adecco har vært utrolig rotete når det gjelder pensjonsordningen, sier Oline Hesselberg, tillitsvalgt for sykepleierne på Ammerludlunden. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
ROT OG URO: - Vi har opplevd at Adecco har vært utrolig rotete når det gjelder pensjonsordningen, sier Oline Hesselberg, tillitsvalgt for sykepleierne på Ammerludlunden. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Anklager om rot i pensjonene rammer også sykehjemmet Adecco driver i Klæbu. Ingvar Sund, leder for Fagforbundet i Klæbu, forteller at åtte av hans medlemmer ikke har fått innbetalt pensjon siden 1. juni 2010, da Adecco overtok sykehjemmet.

- Det er ingen innbetalinger som er registrert på dem, de står med null i pensjon, sier Sund, som tror dette gjelder langt flere.
I samme periode er de ansatte trukket fem prosent av lønna av Adecco. Pengene skulle vært satt inn på pensjonskontoen.

FRUSTRERT: Da Dagbladet møtte Margareth Fiskvik (lyst hår) og andre tillitsvalgte fra Klæbu sykehjem november i fjor var de sterkt frustrerte over situasjonen. 22. desember ble det nok for 47-åringen. Her sammen med kollega Berit Berg Nytrø (mørkt hår) og beboer Henrik Løvø (80), en blid mann som flørter og roser pleierne opp i skyene, gjerne på tysk og russisk. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD/DAGBLADET
FRUSTRERT: Da Dagbladet møtte Margareth Fiskvik (lyst hår) og andre tillitsvalgte fra Klæbu sykehjem november i fjor var de sterkt frustrerte over situasjonen. 22. desember ble det nok for 47-åringen. Her sammen med kollega Berit Berg Nytrø (mørkt hår) og beboer Henrik Løvø (80), en blid mann som flørter og roser pleierne opp i skyene, gjerne på tysk og russisk. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer