- IKKE LØNNSDUMPING:: - Utleid renholdspersonell fra Adecco får samme lønn som ansatte i Ski kommune. Hvordan kan det være lønnsdumping? Petter Furulund, som er direktør for NHO Service, som organiserer både bemanningsbransjen og renholdsbransjen i Norge. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
- IKKE LØNNSDUMPING:: - Utleid renholdspersonell fra Adecco får samme lønn som ansatte i Ski kommune. Hvordan kan det være lønnsdumping? Petter Furulund, som er direktør for NHO Service, som organiserer både bemanningsbransjen og renholdsbransjen i Norge. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIXVis mer

- Adecco dumper ikke lønninger

NHO Service-direktør Petter Furulund mener Adecco ikke har gjort noe feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Adecco dumper ikke renholderes lønn, sier direktør for NHO Service, Petter Furulund.

Dagbladet skrev tidligere i dag Fagforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund mener at Adecco betaler renholdere for under tariff.
En lønnsslipp viser at Adecco-ansatte har vasket for Ski kommune for 130 kroner i timen, langt under minstesatsen i tariffavtalen mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service, som er 151,67 kroner i timen. Adecco mener de kan lønne i henhold til tariffavtalen mellom Fagforbundet og KS (arbeidsgiverorganisasjon for kommunesektoren), som har en lavere minstesats.

- Så lenge kommunen erstatter sine egne ansatte med private ansatte, så skal de ha betalt i henhold til tariffavtalen som gjelder for private ansatte, sa distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen til Dagbladet i dag. Dette synet støtter Fagforbundet.

Avviser lønnsdumping - Utleid renholdspersonell fra Adecco får samme lønn som ansatte i Ski kommune. Hvordan kan det være lønnsdumping?, spør Petter Furulund. Han er direktør for NHO Service, som organiserer både bemanningsbransjen og renholdsbransjen i Norge.

- Vi mener at Adecco ikke har gjort noe feil når de har lønnet de utleide vikarene i henhold til den tariffavtalen som gjelder for Ski kommune, sier Petter Furulund og legger til at han synes det er alvorlig når en bedrift henges ut på denne måten uten grunn.

- Slike beskyldninger kan få store konsekvenser for den bedriften det gjelder. Hvis seriøsitet er et mål for Norsk Arbeidsmandsforbund så burde de holde seg for gode til dette, sier Furulund.

Ikke allmenngjort NHO Service viser videre til at allmenngjøring ikke gjelder for bemanningsbransjen.

LØNNINGER: Anita Lorentzen (første fra venstre), Ingvild Bo Moberg, Wibecke Marie Eriksen, Gunn Korsbøen fra Fagforbundet mener Adecco dumper lønningene. Her sammen med Geir Gamborg-Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
LØNNINGER: Anita Lorentzen (første fra venstre), Ingvild Bo Moberg, Wibecke Marie Eriksen, Gunn Korsbøen fra Fagforbundet mener Adecco dumper lønningene. Her sammen med Geir Gamborg-Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Denne tariffavtalen gjelder ikke for renhold som utføres av kommunens egne renholdere. Disse renholdernes lønnsnivå vil følge av den enkelte arbeidsavtale, eller dersom kommunen er bundet av tariffavtale, av den tariffavtalen som gjelder for kommunens ansatte, sier Petter Furulund, og presiserer:

- Allmenngjøringen av renholdsoverenskomsten gjelder dermed ikke for bemanningsbedrifter som leverer renholdspersonell til offentlig sektor eller til private bedrifter som utfører renhold i egenregi.
- NHO misforstår Geir Gamborg-Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund mener at NHO Service misforstår.

- Vi har aldri hevdet at det er allmenngjøringsforskriften som kommer til anvendelse i slike tilfeller som dette, men vi har påpekt at det er naturlig å legge forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter til grunn, sier Gamborg-Nilsen.

«Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter»
stiller krav om at lønns- og arbeidsvilkår ikke er dårligere enn gjeldende landsomfattende tariffavtale i bransjen. Forskriften gjelder ikke bare lønn, men også overtidstillegg, skift- og turnustillegg og ulempetillegg.

- Så lenge ikke Adecco har de samme pensjonsrettighetene, overtidstilleggene, skift- og turnustillegge som i det offentlige vil det være naturlig å legge den private tariffavtalen til grunn. Jeg vil også vise til at forskriften henviser til gjeldende landsomfattende tariffavtale for den aktuelle bransje. Det er da naturlig å tolke dette som renholdsbransjen, sier Gamborg-Nilsen.

Norsk Arbeidsmandsforbund viser til at renholdsbransjen har selv reagert på at de har en konkurransemessig ulempe, hvis det gjelder andre regler for bemanningsforetak.

MENER ADECCO TAR FEIL: - Så lenge kommunen erstatter sine egne ansatte med private ansatte, så skal de ha betalt i henhold til tariffavtalen som gjelder for private ansatte, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen til Dagbladet. Foto: MARIUS HUSE/DAGBLADET
MENER ADECCO TAR FEIL: - Så lenge kommunen erstatter sine egne ansatte med private ansatte, så skal de ha betalt i henhold til tariffavtalen som gjelder for private ansatte, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen til Dagbladet. Foto: MARIUS HUSE/DAGBLADET Vis mer

- For oss fremstår teksten som rimelig klar inntil vi får en presisering eller endring som sier noe annet enn det vi leser av dagens tekst, sier Gamborg-Nilsen.

 

LØNNSSLIPPER OG RAMMEAVTALER: Lønnsslipper og rammeavtaler Dagbladet har fått tilgang til viser at de ansatte i Adecco fortsatt får betalt for mindre enn det fagforbundene mener er gjeldende tariff. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
LØNNSSLIPPER OG RAMMEAVTALER: Lønnsslipper og rammeavtaler Dagbladet har fått tilgang til viser at de ansatte i Adecco fortsatt får betalt for mindre enn det fagforbundene mener er gjeldende tariff. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer