Oslo  20110224.
Inngangspartiet til bemanningsselskapet Adecco sine lokaler i Universitetsgaten 10 i Oslo torsdag.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Oslo 20110224. Inngangspartiet til bemanningsselskapet Adecco sine lokaler i Universitetsgaten 10 i Oslo torsdag. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

Adecco tiltalt for 333 lovbrudd

Adecco er tiltalt for 333 brudd på arbeidsmiljøloven i sykehjemsskandalen, samtidig som de får forelegg for vektersnusk og kritikk i Viasat-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hver dag har vi 7000 mennesker som jobber for oss, og vi har veldig gode rutiner, men innimellom kommer det opp enkeltsaker, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth i Adecco.

Politiet i Oslo har nå tatt ut en tiltale mot bemanningsbyrået Adecco for til sammen 333 brudd på arbeidsmiløloven i sykehjemskandalen fra 2011.

Sykehjemsskandalen Tiltalen sier bruddene kunne medført alvorlig fare for liv eller helse ved tre sykehjem i Oslo. Ifølge politiet organiserte Adecco arbeidet slik at de ansatte ikke hadde sjans til overholde bestemmelsene om overtid, og flere av de ansatte jobbet over 50 timer overtid i løpet av en uke.

En rekke ansatte jobbet også alt for mange dager på rad uten tilstrekkelig sammenhengene arbeidsfri, eller for mange søndager på rad. I ett tilfelle jobbet en sykepleier 32 dager på rad uten fri.

Addecco sier de har ryddet opp i denne saken og gjort opp det økonomiske ovenfor de ansatte. De driver ikke lenger sykehjem i Oslo.

- Vi har hele tiden sagt at vi vil gjøre opp for oss, men det er elementer i politiets vurdering vi er uenig i. Da er det naturlig at vi overlater saken til retten, sier Talseth.

Viasat-saken Selv om sykehjemssaken er nesten to år gammel, har det også vært avsløringer om brudd på arbeidsmiljøloven i 2012. Arbeidstilsynet slo 3.november fast at Adecco har brutt arbeidsmiljøloven på 11 punkter som arbeidsgiver for Viasat-selgere. I likhet med sykehjemssaken , gjelder det også her brudd på bestemmelser om arbeidstid og overtid.

- Vi har ingen registreringer i våre systemer som kan bekrefte at dette er tilfelle. Vi er helt avhengige av at riktig arbeidstid blir meldt, hvis ikke får vi ikke lønnet riktig, sier Talseth.

Arbeidstilsynet sier også at de ansatte ikke har fått tilfredsstillende HMS-opplæring.

- De fleste forholdene i rapporten er rettet, og vi vil oversende dokumentasjon på dette, sier Talseth til NRK.

Vektersnusk I mars avslørte Dagens Næringsliv at Adecco hadde leid ut vektere i tre år uten tilstrekkelig polititillatelse. Etter å ha solgt Adecco Security i 2008, har ikke Adecco lenger tillatelse til å leie ut vektere. Tirsdag fikk de et forelegg på 100 000 kroner for brudd på loven om vaktvirksomhet. Adecco mener de kun har levert en kontrolltjeneste.

- Oppgavene falt i realiteten innenfor det som må beskrives som servicetjenester, da selskapets behov var resepsjonstjenester og adgangskontroll, sier Talseth.

Det er foreløpig ikke klart om Adecco vil godta forelegget eller ta saken for retten.

 BEKLAGET:  Konsernsjef Anders Øwre-Johnsen under en pressekonferanse etter sykehjemsskandalen i 2011. Adecco sier de har etterbetalt alle overtidstillegg og hevet sine ansatte opp på tarifflønn. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEKLAGET: Konsernsjef Anders Øwre-Johnsen under en pressekonferanse etter sykehjemsskandalen i 2011. Adecco sier de har etterbetalt alle overtidstillegg og hevet sine ansatte opp på tarifflønn. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer