VIL IKKE BETALE TILBAKE: I et brev som Dagbladet har fått tilgang til kommer det fram at Adecco ikke vil tilbakebetale de som har blitt lønnet under tariffnivå. Faksimile.
VIL IKKE BETALE TILBAKE: I et brev som Dagbladet har fått tilgang til kommer det fram at Adecco ikke vil tilbakebetale de som har blitt lønnet under tariffnivå. Faksimile.Vis mer

Adecco vil ikke etterbetale underlønna ansatte

- Vi anser at vi har lønnet i henhold til det som er normalt, sier Adecco.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Adecco vil ikke tilbakebetale de som har blitt lønnet under tariffnivå.

- Betyr det at dere mener dere ikke har underbetalt i forhold til de avtalene dere har hatt med kommune og stat?

«Ja, det betyr det. Adecco, som andre aktører i vår bransje, har lønnet i henhold til det som er normalt for gjeldende sted og yrke (markedslønn). Tariffløftet gjennomfører vi på eget initiativ for å styrke vår posisjon som en attraktiv og ansvarlig arbeidsgiver», skriver informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco i en e-post til Dagbladet.

Hever lønna I brevet Dagbladet har fått tilgang til skriver Addeccos konserndirektør Anders Øwre-Johnsen at «tariffløftet innebærer at alle Adeccos ansatte skal få tarifflønn så snart det er pratisk mulig. Dette betyr at du (Adecco-ansatte red.anm.) får tarifflønn hvis denne er høyere enn 123 kroner. Er tarifflønnen lavere vil du uansett ha 123 kroner i timen.»

BLE UNDERBETALT:  Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
BLE UNDERBETALT: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

- Hvor mange ansatte har blitt løftet opp til tarifflønn høyere enn 123 kroner?
 
- Det gjelder et klart mindretall av våre vikarer. Vi betaler samtlige ansatte lønn etter gjeldende tariff eller bedre. I de tilfeller hvor tarifflønnen er lavere enn 123 kr, lønner vi allikevel minimum 123 kr, sier Talseth.

Fikk luselønn Januar og februar i år avslørte Dagbladet at Adecco-ansatte vasket for Oslo-skolene helt ned til 115 kroner i timen. 3. januar kunne Dagbladet avsløre at barnehageassistenten Vadu Jeng fikk helt ned til 115 kroner i timen. Samme dag kunne vi også avdekke at lærervikarer som jobbet for Adecco i Bergen fikk 50 prosent under tariff. Senere avslørte NRK og Dagbladet brudd på arbeidsmiljøloven hos Adecco-sykehjemmene.

Norske myndigheter har gjennom avtaler, lov og forskrift forpliktet seg til å ikke kjøpe tjenester som gir dårligere lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter enn det som er «minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler».

Innenfor renholdsbransjen vil det være naturlig å se på tariffavtalen mellom NHO Service og Arbeidsmandsforbundet - der er minstesats 148,56 kroner i timen. Likevel mener Adecco at en lønn på 115 kroner i timen ikke er i strid med den avtalen de hadde med for eksempel oslo kommune.

- Vi anser at vi har lønnet i henhold til det som er normalt for gjeldende sted og yrke. Dette er også gjeldende tolkning i bemanningsbransjen. Alle medarbeidere i Adecco betales nå etter gjeldende tariff eller bedre, sier Talseth fra Adecco.

Frustrerte ansatte Adecco-avsløringene har fått store konsekvenser, og i etterkant har Adecco trukket seg ut av sykehjemsdriften og i begynnelsen av mars bestemte Adecco at alle medarbeidere skal løftes til tarifflønn. De lovte også at alle skal få etterbetalt den manglende overtiden de ikke har fått utbetalt. I tillegg har Adeccos egen granskning avslørt overfakturering blant annet hos Stortinget og i oppdrag for Oslo kommune.

Men nå har Dagbladet blitt kontaktet av flere Adecco-ansatte som forteller at de er frustrert over at de ikke får etterbetalt for den tiden de har jobbet for langt under landsomfattende tariffnivå.

- NORMAL LØNN: - Vi anser at vi har lønnet i henhold til det som er normalt for gjeldende sted og yrke. Dette er også gjeldende tolkning i bemanningsbransjen. Alle medarbeidere i Adecco betales nå etter gjeldende tariff eller bedre, sier Anne-Stine Talseth fra Adecco. Foto: SCANPIX
- NORMAL LØNN: - Vi anser at vi har lønnet i henhold til det som er normalt for gjeldende sted og yrke. Dette er også gjeldende tolkning i bemanningsbransjen. Alle medarbeidere i Adecco betales nå etter gjeldende tariff eller bedre, sier Anne-Stine Talseth fra Adecco. Foto: SCANPIX Vis mer
123 KRONER I TIMEN: I brevet Dagbaldet har fått tilgang til skriver Addeccos konserndirektøren Anders Øwre-Johnsen at «tariffløftet innebærer at alle Adeccos ansatte skal få tarifflønn så snart det er pratisk mulig. Dette betyr at du (Adecco-ansatte red.anm.) får tarifflønn hvis denne er høyere enn 123 kroner. Er tarifflønnen lavere vil du uansett ha 123 kroner i timen.»
Foto: LISA UGELVIK/DAGBLADET
123 KRONER I TIMEN: I brevet Dagbaldet har fått tilgang til skriver Addeccos konserndirektøren Anders Øwre-Johnsen at «tariffløftet innebærer at alle Adeccos ansatte skal få tarifflønn så snart det er pratisk mulig. Dette betyr at du (Adecco-ansatte red.anm.) får tarifflønn hvis denne er høyere enn 123 kroner. Er tarifflønnen lavere vil du uansett ha 123 kroner i timen.» Foto: LISA UGELVIK/DAGBLADET Vis mer