Adelsmann dømt i Kenya

Uaktsomt drap på krypsskytter.

 UAKTSOMT DRAP:  Thomas Cholmondeley, til venstre i bildet, ble i går dømt for drapet på en kenyansk mann. Rettssaken har skapt store debatter om rase og landeierskap i Kenya. (AP Photo/Karel Prinsloo)
UAKTSOMT DRAP: Thomas Cholmondeley, til venstre i bildet, ble i går dømt for drapet på en kenyansk mann. Rettssaken har skapt store debatter om rase og landeierskap i Kenya. (AP Photo/Karel Prinsloo)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Adelsmannen Thomas Gilbert Cholmondeley ble i kenyansk høyesterett i går dømt for uaktsomt drap på Robert Njoya, som var steinhugger og oppsynsmann.

Den aktuelle kvelden da drapet skjedde skal Njoya ha vært på Cholmondeleys ranch i Naivasha på ulovlig viltjakt. Njoya etterlot seg en kone og fire små barn.

Opprinnelig var tiltalen forsettlig drap, og en slik dom gir dødsstraff i Kenya. Imidlertid fant ikke dommeren det bevist at Cholmondeley hadde til hensikt å drepe Njoya.

Stor oppmerksomhet
Rettssaken har fått stor oppmerksomhet i Kenya fordi Cholmondeley, dersom han hadde blitt dømt for forsettlig drap, hadde vært den andre hvite mann i Kenyas historie som ble dømt for forsettlig drap på en svart mann. Den første og eneste gangen det skjedde var i 1960, da den engelske ingeniøren Peter Poole ble dømt for drapet på sin hushjelp Kamawe Musunge.

Kolonialist
Cholmondeley tilhører den lille minoriteten av hvite familier som bor i Kenya, og kenyansk media omtaler ham som «Delameres slektning». Adelsmannen er oldebarnet til Lord Delamere, en av de mektigste og mest kjente britiske kolonialistene i Kenya.

Cholmondeley har tidligere innrømmet å ha skutt oppsynsmannen Samson ole Sisina, men hevdet det skjedde i selvforsvar, og tiltalen ble etterhvert frafalt.

Straffeutmålingen er ventet tirsdag neste uke.