Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Årets navn»

Aden om spekulasjoner rundt hennes troverdighet: - Dette er en ny måte å kneble folk på

Forfatteren og samfunnsdebattanten er nominert til «Årets navn» i Dagbladet for andre gang.

Trusler: Amal Aden har mottatt trusler for sitt engasjement i samfunnsdebatten i flere år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Trusler: Amal Aden har mottatt trusler for sitt engasjement i samfunnsdebatten i flere år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forfatteren og foredragsholderen Amal Aden er en av de tolv nominerte til Dagbladets kåring «Årets navn». I løpet av året har hun vært en svært aktiv samfunnsdebattant og arbeidet for likestilling og ytringsfrihet.

Hvert år nominerer Dagbladet navn som har preget nyhetsbildet i løpet av året. Basert på lesernes stemmer er det Dagbladets redaktører som bestemmer hvem som stikker av med tittelen.

Stiller spørsmål

Den siste tiden har Utrop og Morgenbladet publisert artikler som stiller seg kritisk til Amal Adens påstander om at hun har vært utsatt for en rekke alvorlige trusler.

I en kommentar på sin Facebook-side har politiet i Oslo uttalt at de har hatt kontakt med Aden i lang tid, og har iverksatt flere sikkerhetstiltak rundt henne. Utrop spør også om truslene mot Aden ikke er sanne fordi de ikke er anmeldt.

- Vi vet at hun har mottatt trusler som ikke er anmeldt. Det betyr ikke at truslene ikke er reelle, skriver politiet i Oslo.

- Knebler folk

Til Dagbladet sier Aden at dette er en måte å kneble folk på for å forhindre samfunnsdebatt. Hun mener det er harde beskyldninger og ønsker bare å henvise til politiets uttalelser.

- Både jeg, de som står nær meg og mine redaktører kjenner troverdigheten min. Jeg vet hva jeg mener, hvor jeg står, hvem jeg er og hva jeg kjemper for, sier hun til Dagbladet.

Aden skal ha blitt truet, hetset og hatet etter et debattinnlegg i Dagbladet om trygdemisbruk blant innvandrere.

- Jeg har levd med trusler og hets i mange år, men det har aldri vært like ille som denne høsten. Ikke en gang da jeg sto fram som lesbisk, sa hun til Magasinet i november.

"

- Blåser mye rundt meg

Amal Aden har levd med voldsalarm siden hun skrev seg rett inn i den norske offentligheten med debutboka «Se oss - bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne» i 2008.

Der skildret hun blant annet omsorgssvikt, omskjæring, tvangsekteskap og en beinhard sosial foreldrekontroll i det norsksomaliske miljøet, sett fra barnas ståsted.

Aden ble også nominert til kåringen i 2013, men hun sier at det betyr veldig mye for henne å bli nominert i akkurat denne perioden.

- Det blåser mye rundt meg nå, så det betyr veldig mye for meg å bli nominert. Det er ikke lett å være kvinne og minoritet, så dette gir meg styrke og glede i en tung tid, sier hun.

Kjemper for frihet

Samfunnsdebattanten er brennende engasjert i temaet frigjøring. Hun ønsker å kjempe for kvinner og barn, og synes folk skal ha like rettigheter uansett kjønn, hudfarge og religion.

- Det koster mye å stå for sine rettigheter i dag. Jeg kritiserer ikke innvandrerne, men ukultur og undertrykkelse, forklarer hun.

Sjikanen har fått Aden til å vurdere om det er verdt det å være engasjert, men samtidig synes hun det alltid er viktig å kjempe for friheten.

- I framtiden kommer jeg nok til å fortsette med å skrive bøker og holde foredrag. Jeg ønsker å oppfordre nordmenn til å kjempe for ytringsfrihet, likeverd og et fritt samfunn, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!