Adli Mansour avla presidented i Egypt

Erfaren jurist blir president etter hærens avsettelse av Mohamed Mursi.

TATT I ED: Juristen Adli Mansour er tatt i ed som Egypts midlertidige president. Foto: AP Photo/Egyptian State TV/NTB Scanpix.
TATT I ED: Juristen Adli Mansour er tatt i ed som Egypts midlertidige president. Foto: AP Photo/Egyptian State TV/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juristen Adli Mansour er tatt i ed som Egypts midlertidige president.

Seremonien ble sendt direkte på egyptisk fjernsyn torsdag morgen. Mansour, som kommer fra stillingen som sjef for Egypts grunnlovsdomstol, skal lede araberverdenens mest folkerike stat i en overgangsperiode.

Mansours løfte var tilsynelatende svært kort, ifølge nyhetstjenesten Al Jazeera: «I den store Guds navn, sverger jeg å respektere grunnloven og loven».

Erfaren Adli Mansour hadde vært sjef for landets grunnlovsdomstol i bare to dager da hæren utpekte ham til leder for araberverdenens mest folkerike stat. Han er en svært erfaren jurist.

Nå må han forsøke å lede egypterne gjennom en usikker periode etter at landets første folkevalgte statssjef, Mohamed Mursi, ble avsatt. De militære som fikk Mursi fjernet, håper trolig at Mansour kan fungere som en nøytral gallionsfigur.

Adli Mansour er en 67 år gammel trebarnsfar som ble født i Kairo men fikk sin utdannelse ved prestisjetunge, franske Ecole Nationale d'Administration. Han kan se tilbake på et langt virke som dommer under tidligere president Hosni Mubarak.

Fatwaer Mansour gjorde tjeneste i de religiøse domstolene som utsteder fatwaer - bestemmelser om religiøse spørsmål. Men han har også arbeidet med kriminalsaker og med sivile rettstvister, melder Al Jazeera.

I slutten av juni i år ble han utpekt til ny sjef for grunnlovsdomstolen som er Egypts øverste rettsinstans. Utnevnelsen var ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua ledd i en prosess som styrker domstolens uavhengighet på bekostning av presidentens makt.

Mansour var også med på utformingen av loven om presidentvalg som brakte Mursi til makten i fjor. Men til tross for at han lenge har spilt en viktig rolle i kulissene, er han ingen politisk kjendis i Egypt.

Ubemerket - Han kunne trolig ha vandret ubemerket gjennom en av de enorme protestdemonstrasjonene som feide gjennom Egypt sist søndag, skriver Al Jazeera. Det var opposisjonens protester som til slutt fikk de militære til å gripe inn og fjerne Mursi.

I motsetning til opposisjonsledere som fredsprisvinner Mohamed ElBaradei eller tidligere sjef for Den arabiske liga Amr Moussa - som også har vært presidentkandidat - har Mansour heller ikke vært noe hett navn i mediene. Det kan ha styrket hans stilling i de militæres øyne.

Mansours ansikt var heller ikke å se på plakatene som demonstrantene bar i protest mot Det muslimske brorskapets grep om makten i de tolv månedene Mursi var president. Men i tiden som kommer vil nok egypterne få vite mer om mannen som nå sitter ved statsroret.

NTB