Admiral Jan Reksten: - Tror ubåten unnslipper

Admiral Jan Reksten tror det er en fiendtlig ubåt i skjærgården i Stockholm, men han er svært usikker på om svenskene finner båten.

- STOR RISIKO:- Jeg har vansker med å se hva en kan tjene på en slik operasjon, risikoen for at det kan gå galt er for stor. Hvis det hadde vært muligheter for en stor gevinst, da kunne man forstå risikoen, sier admiral Jan Reksten. Foto: Jacques Hvistendahl, Dagbladet
- STOR RISIKO:- Jeg har vansker med å se hva en kan tjene på en slik operasjon, risikoen for at det kan gå galt er for stor. Hvis det hadde vært muligheter for en stor gevinst, da kunne man forstå risikoen, sier admiral Jan Reksten. Foto: Jacques Hvistendahl, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Admiral Jan Reksten, er en av Norges fremste eksperter på ubåter. Han har tidligere ledet Det norske undervannsbåtvåpenet (UVB-våpenet) i flere år.

Reksten understreker at han bare har fulgt ubåt-dramaet i skjærgården gjennom mediene.

- Skjærgården i Stockholm er ikke spesielt godt egnet for ubåtoperasjoner. Det er trangt, grunt og krevende å navigere i dette området, sier Reksten til Dagbladet.

- Aggressivt Den pensjonerte admiralen trekker ikke observasjonene i tvil, og mener at det er stor sannsynlighet at det virkelig er en ubåt fra en fiendtlig nasjon som er observert i skjærgården utenfor Stockholm.

- Bildet som er offentliggjort, de to russiske skipene som er i området og den angivelige nødsamtalen som svenske myndigheter skal ha fanget opp, tyder på at det denne gang er en ubåt i området, sier Reksten.

Admiralen legger også avgjørende vekt på at det forsvarspolitiske klimaet har forandret seg de siste åra.

- Det har vært en rekke meldinger om avskjæringer av russiske fly, det siste året. Militært har ikke aktiviteten vært større siden den kalde krigen var over i 1990. Det er tydelig at det russiske forsvaret har fått beskjed om å opptre mer aggressivt.

-Stor miniubåt - Hvis det er en ubåt, hva slags type kan det være?

- Trolig dreier dette seg om en litt stor miniubåt. Den kan være fra 20 til 25 meter lang, og ha kapasitet for å ha et mannskap fra fem til ti mann, sier admiral Reksten.

- I hvor lang tid kan en slik ubåt holde seg under vann?

- Det er vanskelig å svare konkret på. Men det er grunn til å anta at en slik ubåt kan klare seg i mange dager, uten å gå opp til overflaten. Det finnes ubåter i dag som har utstyr til å produsere oksygen av sjøvann.

- Uegnet for ubåt Reksten viser til at det er flere andre årsaker enn behov for luft, som kan få en ubåt til å gå til overflaten.

- Navigering, posisjon, observering, motta og sende meldinger eller forflytning kan ved siden av behovet for å hente luft være forklaring på at en ubåt søker til overflaten. Det som er merkelig i denne saken er at ubåten har gått opp når det har vært lyst og risikert å bli oppdaget.

- Er Stockholms skjærgården egnet for ubåtoperasjoner?

- Absolutt ikke. Det er trangt og grunt, og framfor alt vanskelig for en ubåt å holde seg skjult. Små ubåter kan likevel utnytte dette til egen fordel.

- Bildet som er offentliggjort, styrker det din oppfatning av at det virkelig dreier seg om en ubåt?

- Bildet som er publisert i media kan utmerket godt være av en mindre ubåt.

- Ikke feil navigering Hvis det er en russisk ubåt som opererer i skjærgården, tror ikke admiral Reksten at det skyldes en feil navigering eller en misforståelse.

- Jeg vet ikke om det er en russisk ubåt denne gangen. Men i 1981, da «S-363», populært kalt «Whiskey on the rocks» gikk på grunn utenfor marinebasen i Karlskrona, hevdet Sovjet at det skyldes en feil navigering. Det var bare tull, dersom det hadde vært feil navigering, måtte det ha blitt gjort 15 tabber ett hverandre. Det tror ingen på, sier Reksten.

Admiralen tror heller ikke at det en feil navigering eller misforståelse, dersom det er en fremmed ubåt som nå opererer i skjærgården utenfor den svenske hovedstaden.

- Hvordan kan svenskene tvinge ubåten opp?

- Blir ubåten lokalisert, kan den tvinges opp med synkeminer. Det er veldig ubehagelig å være i en ubåt når synkeminene sprenges. Ubåten kan gå tom for forsyninger og selv velge å gå opp. En eventuell teori om selvmord, og at mannskapet sprenger ubåten tror jeg ikke noe på. Da er det mer trolig at mannskapet forlater ubåten og svømmer i land.

- Unnslipper - Hvor sannsynlig er det at svenskene finner ubåten?

- Det mest sannsynlige er at ubåten unnslipper. En ubåt har mange fordeler og kan holde seg skjult.

- Hvorfor skulle russerne eller eventuelt andre ha interesse av å sende en ubåt inn i den svenske skjærgården?

- Jeg har vansker med å se hva en kan tjene på en slik operasjon, risikoen for at det kan gå galt er for stor. Hvis det hadde vært muligheter for en stor gevinst, da kunne man forstå risikoen.

- Det har blitt spekulert i om ubåten kan ha blitt brukt til å legge ut miner, som kan fjern aktiveres?

- Det har jeg ingen tro på. Et vanlig handelsskip kan gjøre det, uten fare for å bli oppdaget, sier admiralen.

- Klarer den svenske marinen å finne ubåten og tvinge den til overflaten, vil det være et enormt prestisjenederlag for inntrengerne, og få politiske konsekvenser, sier admiral Jan Reksten.

MINIUBÅT: Den svenske marinen leter angivelig etter en russisk miniutbåt av typen Triton-NN.
MINIUBÅT: Den svenske marinen leter angivelig etter en russisk miniutbåt av typen Triton-NN. Vis mer