«Admiral, søk om pakke og kom deg ut av Forsvaret. Vi er forbanna»

Offiserer opprørte da sjefen sa de tjente mye og ikke brydde seg nok om sine plikter.

FORSVARETS VEI VIDERE:  Viseadmiral og stabsjef i Forsvaret, Jan Erik Finset, mener offiserene tjener mye, og at de er opptatte av rettigheter, og ikke sine plikter. Foto: Morten Granhaug / Befalets Fellesorganisasjon
FORSVARETS VEI VIDERE: Viseadmiral og stabsjef i Forsvaret, Jan Erik Finset, mener offiserene tjener mye, og at de er opptatte av rettigheter, og ikke sine plikter. Foto: Morten Granhaug / Befalets FellesorganisasjonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en lederkonferanse for offiserer i Forsvaret i dag provoserte viseadmiral og stabsjef i Forsvaret, Jan Erik Finseth, de oppmøtte.

Da han skulle holde foredrag om Forsvarets videre utvikling, sa han til offiserene at de tjente for mye, og at de var mer opptatt av sine rettigheter enn sine plikter.

Det provoserte de oppmøtte.

Risikerer livet Jens Jahren, nestleder i Befalets Fellesorganisasjon, sier til Dabladet at han skjønner at folk hisset seg opp.

- Gjennom media har folk fått et bilde av vårt arbeid i Afghanistan og de har sett at vi er et sikkerhetspolitisk verktøy som blir sendt dit regjeringa bestemmer. Vi løser oppgaver i utlandet, og i dag kom admiralen og sa at vi tjente for mye. Det er provoserende, sier Jahren, og fortsetter:

- Sjøl om vi velger å gå inn i Forsvaret sjøl, gjør vi et arbeid på vegne av alle i Norge. Vi blir beordret.

Finseth sa på konferansen at det er vanskelig å forklare befalets høye inntektsnivå i forhold til andre i staten. Jahren mener i motsetning at offiserene i Forsvaret ligger under andre lønnsmessig.

- Grunnlønnsnivået ligger under snittet i staten for offiserer. Vi mener fra før at kompensasjonen vi får for å merbelastningen  det er å jobbe i Forsvaret er for lav.

Slutter etter arbeidspress Konferansen hadde rundt 200 deltagere fra både Norges Offisersforbund (NOF) og Befalets Felles-organisasjon (BFO). Områdetillitsvalgt, Viggo Holm, skrev på twitter at han ønsket at Finseth skullen gå av. 

200 DELTAGERE:  Nestleder i Befalets Fellesorganisasjon, Jens Jahren, mener deres store bekymringen er at Forsvaret ikke klarer å beholde arbeidskraften når de endrer strukturen slik at arbeidsplassene flyttes. Han deltok på seminaret i dag. Foto: Morten Granhaug / Befalets Fellesorganisasjon
200 DELTAGERE: Nestleder i Befalets Fellesorganisasjon, Jens Jahren, mener deres store bekymringen er at Forsvaret ikke klarer å beholde arbeidskraften når de endrer strukturen slik at arbeidsplassene flyttes. Han deltok på seminaret i dag. Foto: Morten Granhaug / Befalets Fellesorganisasjon Vis mer

- Jeg jobber i marinen, og vi jobber mellom 3500 og 4700 timer i året. Vi er borte nesten halv året, og det tilsvarer to og ett halvt årsverk. Vi får utbetalt for 1,7 årsverk,  og han mener altså vi tjener for mye, sier Holm.

På mikrobloggstedet twitter skrev han en oppfordring om at viseadmiralen burde slutte i jobben sin, «Admiral, søk pakke og komme deg ut av #Forsvaret! Vi tillitsvalgte er forbanna!».

- Det var en kommentar som kom opp i salen. Hvis Finseth mener dette bør han søke en annen jobb. Alle i salen reagerte på det han sa, vi ble skuffa.

Holm mener ansatte i Sjøforsvaret har sluttet i jobben sin fordi arbeidspresset allerede er for høyt, og at folk «brenner lyset i begge ender».

Jens Jahren mener twittermeldinga må stå på Holms egen regning.

383 muligens sparken Forrige fredag presenterte forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) det oppdaterte budsjettet for Forsvaret. Anskaffelsen av 52 nye kampfly holder seg innenfor budsjettet, mens levetidskostnadene over 40 år blir redusert med 10 prosent.

Strukturen innad i Luftforsvaret skal endres, og nye jagerfly skal tas i bruk. Totalt skal 620 arbeidsplasser flyttes, og 383 skal nedlegges.

Det er foreslått nedleggelse av deler av Forsvarets baser på Rygge og Mågerø.

SKUFFET:  Områdetillitsvalgt, Viggo Holm, skrev «Admiral, søk pakke og komme deg ut av #Forsvaret! Vi tillitsvalgte er forbanna!» på twitter. Foto: Morten Granhaug / Befalets Fellesorganisasjon
SKUFFET: Områdetillitsvalgt, Viggo Holm, skrev «Admiral, søk pakke og komme deg ut av #Forsvaret! Vi tillitsvalgte er forbanna!» på twitter. Foto: Morten Granhaug / Befalets Fellesorganisasjon Vis mer

Dette er ikke vedtatt, og saken skal behandles på Stortinget midten av juni.

- Regner vi med familiene betyr det at mellom 1500 og 2000 personer må velge om flytting eller om personen i forsvaret må pendle, sier områdetillitsvalgt Viggo Holm.

Frykter ansatte rømmer Nestleder i Befalets Fellesorganisasjon, Jens Jahren, mener deres store bekymringen er at Forsvaret ikke klarer å beholde arbeidskraften.

- Dette er ganske kritisk. Vi har allerede nå fått tilbakemelding om at folk slutter på grunn av en pågående omstilling. Vi har store utfordringer innen teknisk bransje, og ingeniørmanglen vil også prege oss.

I går talte forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) på lederkonferansen, og da snakket han om hvor viktig det var å beholde kompetansen.

- Når Barth Eide bruker et helt kapittel i langtidsplanen på hvor viktig det er å tiltrekke seg, og beholde kompetanse, er det en kontrast når Finset snakker om helt andre ting. 

- God takhøyde Major og pressetalsmann for Forsvaret, Eystein Malkenes Kvarving, mener Finseth er opptatt av dialog og at det skal være høyt under taket når forsvarsledelsen møter de store arbeidstakerorganisasjonene, slik som under lederkonferansen til BFO og NOF i dag.

- Under en spørsmålsrunde om utviklingen fra et invasjonsforsvar til et innsatsforsvar, sa admiralen at han ønsket mer diskusjon om pliktetikk.

Malkenes Kvarving sier på vegne av Finseth at han er opptatt av at vi alle tør å drøfte rettigheter og plikter og balansen mellom disse.

PROVOSERTE:  Viseadmiral Han Erik Finseth provoserte befalene under Lederkonefansen på Lillestrøm. Foto: Torgeir Haugaard
PROVOSERTE: Viseadmiral Han Erik Finseth provoserte befalene under Lederkonefansen på Lillestrøm. Foto: Torgeir Haugaard Vis mer

- Debatten vil da bli mer fruktbar og vi vil få et bredere helhetlig perspektiv på vår yrkesutøvels.

- Finseth mener det er et godt lønnsnivå i Forsvaret. Slike utsagn ønsker ikke vi å kommentere. Twitterkommentaren får stå for hans regning, sier Kvarving.

Leder av Utenriks- og Forsvarskomiteen Ine Marie Eriksen Søreide og professor Janne Haaland Matlary deltok også på konferansen.

Forsvarssjef Harald Sunde har tidligere sagt at han er godt fornøyd med langtidsplanen fordi regjeringen har fulgt hans råd og puttet mer penger i potten.

BEVARING:  Da forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) talte på Lederkonferansen i går snakket han om viktigheten av å beholde de ansatte. Foto: Morten Granhaug / Befalets Fellesorganisasjon
BEVARING: Da forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) talte på Lederkonferansen i går snakket han om viktigheten av å beholde de ansatte. Foto: Morten Granhaug / Befalets Fellesorganisasjon Vis mer