Admiralen som får jobben ingen vil ha

Viseadmiral Michael S. Rogers er president Barack Obamas utvalgte til å lede kriserammede NSA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): I dag møtte Rogers til høring i Senatet før han etter alt å dømme blir øverste sjef for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

NSA er havnet i et alvorlig uføre etter at tidligere CIA-ansatt, Edward Snowden, i fjor lekket opplysninger om omfattende overvåking av både amerikanere og allierte. Overfor New York Times beskriver flere NSA-veteraner 2013 som det verste året siden president Harry S. Truman, opprettet organisasjonen for 62 år siden.

Snowden-avsløringene og alt som har fulgt i kjølvannet, har sendt NSA ut i en gigantisk politisk, byråkratisk og pr-messig krise. Nå står problemene i kø.

- Jeg vet ikke om jeg vil kalle ham en forræder, men han er definitivt ingen helt, sier Rogers om Snowden under høringen.

Mange konflikter President Obama forsvarte NSAs overvåkingsprogrammer da de først ble avslørt av Snowden, men etter en omfattende gjennomgang støtter også han innstramminger. Det innebærer blant annet strengere begrensninger på NSAs tilgang til data om telefonsamtaler, sterkere vern av privatlivet til utlendinger, og opprettelsen av en ordning med offentlige forsvarere som skal representere hensynet til privatliv i hemmelige etterretningsdomstoler. Innstrammingene kommer til tross for protester fra NSA selv.

Store teknologiselskaper som Google og Yahoo protesterer dessuten høylytt og sier at de jobber med ny teknologi for å hindre at NSA kan snoke i eposten til deres brukere.

For å hindre liknende lekkasjer som Snowden-saken i framtida, planlegger organisasjonen nå ironisk nok å trappe opp overvåkingen av sine egne ansattes eposter, telefonsamtaler og bankoverføringer.

- Massiv politisk hodepine Rogers tar over etter general Keith B. Alexander, som har sittet som NSA-sjef i ni år. Etter Snowden-avsløringene i juni i fjor, skal Alexander umiddelbart ha tilbudt seg å gå av, men Obama-administrasjonen skal ha bedt ham om å bli sittende, ifølge Wall Street Journal.

Rogers kommer fra jobben som sjef for den amerikanske marinens cyberkommando, og mange lurer på om han skjønner hva han er i ferd med å vasse inn i.

- Hvorfor ville noen med vettet i behold bli direktør for NSA akkurat nå?`Det er en en massiv politisk hodepine, sier tidligere NSA-offiser og nåværende professor ved Naval War College, John R. Schindler, til New York Times.

- Kritisk Overfor The Guardian skryter venner og kolleger samtidig av Rogers lange erfaring, men nøyaktig hva han mener om Snowdens avsløringer, er foreløpig uklart. I innledende svar til senatskomiteen la han vekt på at det var viktig at NSA fortsatt kunne gjennomgå de store mengdene med innsamlet metadata raskt for å avverge nødssituasjoner.

- Å raskt kunne gjennomgå telefonkontakter knyttet til terrorister for å vurdere om et nettverk eksisterer, er kritisk, skriver Rogers, ifølge Associated Press.

Det har fått flere kritikere til å frykte at Rogers vil være mer opptatt av å videreføre NSAs omstridte praksis enn å foreta dyptgripende forandringer.

- Akkurat nå vet vi ikke mye om Mike Rogers, men det lille vi vet antyder at han ikke er en reformkandidat i det hele tatt, men mer av det samme, sier administrerende direktør i Freedom of the Press Foundation, Trevor Timm, til The Guardian.

<strong>LEKKET:</strong> Lekkasjene til tidligere CIA-ansatte, Edward Snowden, i fjor, avslørte omfattende NSA-overvåking. Mandag snakket han via videolink til tilhørere på South by Southwest-festivalen i Austin. Foto: REUTERS/ACLU/Handout via Reuters
LEKKET: Lekkasjene til tidligere CIA-ansatte, Edward Snowden, i fjor, avslørte omfattende NSA-overvåking. Mandag snakket han via videolink til tilhørere på South by Southwest-festivalen i Austin. Foto: REUTERS/ACLU/Handout via Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer