Admiralen som får jobben ingen vil ha

Viseadmiral Michael S. Rogers er president Barack Obamas utvalgte til å lede kriserammede NSA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): I dag møtte Rogers til høring i Senatet før han etter alt å dømme blir øverste sjef for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

NSA er havnet i et alvorlig uføre etter at tidligere CIA-ansatt, Edward Snowden, i fjor lekket opplysninger om omfattende overvåking av både amerikanere og allierte. Overfor New York Times beskriver flere NSA-veteraner 2013 som det verste året siden president Harry S. Truman, opprettet organisasjonen for 62 år siden.

Snowden-avsløringene og alt som har fulgt i kjølvannet, har sendt NSA ut i en gigantisk politisk, byråkratisk og pr-messig krise. Nå står problemene i kø.

- Jeg vet ikke om jeg vil kalle ham en forræder, men han er definitivt ingen helt, sier Rogers om Snowden under høringen.

Mange konflikter President Obama forsvarte NSAs overvåkingsprogrammer da de først ble avslørt av Snowden, men etter en omfattende gjennomgang støtter også han innstramminger. Det innebærer blant annet strengere begrensninger på NSAs tilgang til data om telefonsamtaler, sterkere vern av privatlivet til utlendinger, og opprettelsen av en ordning med offentlige forsvarere som skal representere hensynet til privatliv i hemmelige etterretningsdomstoler. Innstrammingene kommer til tross for protester fra NSA selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer