Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Serial»

Adnan Syed i «Serial»-podkasten får ny rettssak

Ble dømt for å ha drept kjæresten for 18 år siden.

NY RETTSSAK: Adnan Syed var 17 år da han ble pågrepet for å ha drept Hae Min Lee i 1999. Foto: Scanpix
NY RETTSSAK: Adnan Syed var 17 år da han ble pågrepet for å ha drept Hae Min Lee i 1999. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble det avgjort av ankedomstolen i Maryland at Adnan Syed vil få en ny rettssak, det melder CBS Baltimore.

I 2000 ble Syed dømt for å ha drept sin ungdomsskolekjæreste Hae Min Lee og for å ha begravet henne i Leakin Park i Baltimore.

Han var 17 år den gangen.

CBS meldte først at Syed går fri i påvente av ny rettssak, men har seinere skrevet at han blir værende i fengsel.

DREPT: Hae Min Lee ble bare 18 år. Hun ble funnet kvalt i Leakin Park i Baltimore etter at hun forsvant sporløst i januar 1999. Bildene av henne og vennene lå framme under minnestunden i 1999. Foto: Scanpix
DREPT: Hae Min Lee ble bare 18 år. Hun ble funnet kvalt i Leakin Park i Baltimore etter at hun forsvant sporløst i januar 1999. Bildene av henne og vennene lå framme under minnestunden i 1999. Foto: Scanpix Vis mer

Takket være podkast

Adnan Syeds historie var sentrum i den populære podkast-serien «Serial», laget av «This American Life»-skaperne.

I 2014 vekket podkasten stor oppmerksomhet ved å ta for seg saken om drapet på 18 år gamle Hae Min Lee, samt livstidsdommen mot ekskjæresten Adnan Syed.

I 2016 beordret en dommer at Syeds skyld skulle vurderes i en ny rettssak, hovedsakelig begrunnet med et annet aspekt tatt opp i «Serial»: Gyldigheten av mobiltelefonspor som ble brukt som avgjørende beviser i den opprinnelige saken.

Dommeren mente også at Syed fortjente en ny rettssak fordi hans advokat feilet i å krysseksaminere et nøkkelvitne under rettssaken.

Påtalemyndigheten anket den gang avgjørelsen, men nå har ankedomstolen igjen avgjort at Syed vil få en ny rettssak.

Ga alibi

Vitnet, som Syeds advokat feilet i å krysseksaminere, var Asia Chapman, som hadde sagt at hun så Syed på biblioteket på Woodlawn High School samtidig som Lee ble drept. Ifølge Chapman kunne ikke Syed ha vært Lee's drapsmann.

Hae Min Lee forsvant i Baltimore i januar 1999, og ble funnet drept en måned seinere. Syed selv har hele tiden fastholdt sin uskyld.

Gjennom en hel høst nøstet podkasten, med journalist Sarah Koenig i spissen, i beviser og vitneutsagn i saken, og lanserte blant annet et potensielt sentralt vitne som aldri ble kontaktet av Syeds forsvarer.

Etter podkastsuksessen jobbet advokat Rabia Chaudry, som også er en venn av Syed-familien, å jobbe for gjenopptakelse av Adnan Syeds sak. I sin egen podkast «Undisclosed» fortsatte hun å oppdatere om saken.

Hevder vitnet løy

I forbindelse med spørsmålet om gjenopptakelse i 2016 tok imidlertid to søstre kontakt med riksadvokatens kontor for å komme med ny informasjon i saken, skriver Time.

Da Hae Min Lee ble drept gikk søstrene i klasse med Asia McClain Chapman, som ga Syed alibi i retten.

Ifølge de to søstrene - som har uttalt seg under ed - sa Chapman til dem i 1999 at hun var så sikker på Syeds uskyld at hun var villig til å lyve for å bevise at han ikke kunne ha drept Lee.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling