Adopterte barn kan være stjålet

Danske myndigheter stopper adopsjon fra India etter avsløring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Familie- og forbruksminister Carina Christensen i Danmark stoppet i dag muligheten for å adoptere fra India til Danmark, skriver Danmarks Radio.

Beslutningen om den midlertidige innstillingen av adopsjon fra India kommer etter avsløringer i et TV-program laget av Danmarks Radio 21 Søndag (DR).

Ifølge programmet som ble sendt i går på dansk TV er flere barnehjem blitt stengt fordi de kjøpte eller kidnappet barn i små landsbyer og solgte dem videre til adopsjonsformidlere i Vesten.

Koster 42 000 kroner

Med skjult kamera får Danmark Radios journalister tilbud om å få kjøpe et barn for 7000 dollar, vel drøye 42 000 kroner. Under forhandlingene henviser barnehjemsbestyrer Kumar til en dansk adopsjonsbyrå, AC Børnehjælp. Bestyreren hevder AC Børnehjælp betaler 6 500 dollar per barn.

Direktør Jørgen-Ulrich Raunskov i AC Børnehjælp benekter at det skal ha skjedd noen betaling for barn.

Lurt til å selge barna

En indisk far hevder at han er blitt lurt til å adoptere bort barna sine. Etter at han ble enkemann, hadde han ikke kapasitet til å ta seg av barna sine. Ifølge Ramesh Kulkarni var planen at barna skulle komme tilbake til ham fra barnehjemmet Preet Mandir etter en stund.

VILLE SELGE BARNA: En enslig og fattig indisk kvinne med sine små  tvillingdøtre Laxmi og Saraswati, som hun skal ha forsøkt å selge for småpenger. Nå får hun hjelp ved et senter til å brødfø seg selv og barna. Foto: AFP/ SCANPIX
VILLE SELGE BARNA: En enslig og fattig indisk kvinne med sine små tvillingdøtre Laxmi og Saraswati, som hun skal ha forsøkt å selge for småpenger. Nå får hun hjelp ved et senter til å brødfø seg selv og barna. Foto: AFP/ SCANPIX Vis mer

- De ga meg ikke den minste idé om at barna skulle adopteres vekk, sier Kulkarni til DR.

Kulkarni sier at papirene han ble overtalt til å skrive under på var på engelsk og det forstår han ikke.

Stopper adopsjon

- Jeg er bekymret over de forhold som er kommet frem. Jeg kan ikke akseptere at barn gjøres til forretning. Det er ikke til å tro at en dansk organisasjon har medvirket til å betale overpris til indiske samarbeidspartnere, sier familie- og forbruksminister Carina Christensen til DR.

Nå vil hun be Familiestyrelsen om å gå igjennom foreningens regnskap for å få avklart om retningslinjene er fulgt.

- Det vil ikke bli gjennomført flere danske adopsjoner på ventelisten, før vi fra dansk side er helt trygge på at adopsjoner fra India utføres på betryggende vis, sier Christensen.

Adopsjon til Danmark skjer via to private organisasjoner, AC Børnehjælp og DanAdopt.

Økende problem

Ifølge Unicef er det økende innrapporteringer i de siste årene om barn som blir kidnappet eller solgt fordi det er økt etterspørsel etter barn i Vesten. Unicef anslår at 1,2 millioner hvert år blir kidnappet eller utsatt for menneskehandel på verdensbasis. Det finnes ingen statistikk for hvor mange av dem som ender som adoptivbarn i Vesten, skriver Politiken.

- Vi hører historier om kidnappinger, men også om foreldre som blir tvunget eller lokket til å selge barna sine til adopsjon. Vi mottar også innrapporteringer om falske adopsjonsbyråer som svindler foreldrene, sier informasjonssjef i Unicef Danmark, Karin Aaen.


- Ikke grunn til bekymring
 

Adopsjonsformidleren av utenlandske barn til Norge, Adopsjonsforum mener det ikke er grunn til å tro at liknende påstander kan skje i Norge.

- Norske foreldre som har eller skal adoptere har ikke grunn til å bekymre seg for menneskehandel og kidnapping, sier daglig leder Øystein Gudim i Adopsjonsforum til Dagbladet.no. 

Gudim presiserer at norske adopsjonsformidlere er underlagt svært strenge kontroller og prosedyrer fra norske myndigheter og at de selv i tillegg etterfølger en høy etisk standard.

- Ingen av våre samarbeidspartnere i India har vært eller er under tilsvarende granskning eller mistanke som danskenes partnere. Hvis en potensiell partner viser tegn til å være mer interessert i penger enn i barnas skjebne, er vi ikke interessert. Det må og skal være full åpenhet om kostnadene som er involvert i prosessen, sier Gudim.

- Har Adopsjonsforum mottatt liknende tilbud som det hevdes har skjedd med danske formidlere?

- Det vil jeg ikke svare på, men la meg si det slik at adopsjonsmiljøet er lite, vi får fort høre det hvis noen ser ut til å ha uakseptabel standard, sier Gudim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer